Zalecenia rządu Nowej Zelandii dla producentów miodu manuka

Zalecenia rządu Nowej Zelandii dla producentów miodu manuka

Zalecenia rządu Nowej Zelandii dla producentów miodu manuka

Niniejszy tekst odnosi się co prawda do wydarzeń sprzed trzech lat, warto jednak przypomnieć sobie celem odświeżenia i usystematyzowania wiedzy o miodach manuka.

W lipcu 2014 roku rząd Nowej Zelandii w publikacji Interim Labelling Guide for Manuka Honey  wydał pakiet zaleceń dla producentów miodów manuka. Zalecenia dotyczyły głównie sposobu znakowania środka spożywczego, który może być nazywany miodem manuka.

 I tak, wedle dokumentu rządowego "miodem manuka" może być nazywany zarówno miód jednokwiatowy (tzn. pochodzący w całości lub głównie z Leptospermum Scoparium) lub miód wielokwiatowy, który powstaje na terenach, gdzie obok krzewów manuka występują również inne rośliny.

Obowiązkowymi warunkami, które muszą być spełnione przez producentów, aby mogli stosować nazwę ‘miód manuka’ są:

- pozyskiwanie na terenach Nowej Zelandii z obszarów porośniętych krzewami manuka w czasie ich kwitnienia;
- pochodzenie z nektaru Leptospermum Scoparium.

Poza tym miody manuka muszą spełniać określone parametry fizykochemiczne i organoleptyczne:
- kolor –
powyżej 62mm pfund;
- przewodność właściwa –
347-867 μS/cm;
- smak
– swoisty; mineralny, lekko gorzki;
- aromat –
swoisty i intensywny; ziemisty, wrzosowy;
- obecność pyłków
z krzewu manuka;
- obecność dihydroacetonu
(DHA) i methylglyoxalu (MGO).

Dihydroksyaceton (DHA) to związek chemiczny, który naturalnie występuje w nektarze kwiatów manuka. W trakcie przemian biochemicznych przekształca się w methylglyoxal. Do przekształcenia DHA w MGO dochodzi przeważająco podczas procesu dojrzewania miodu, jednak proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula.

Przed wypuszczeniem partii miodów na rynek partie miodów są badane pod kątek spełnienia powyższych parametrów. Dopiero surowce spełniające te wymogi są kierowane do konsumenta. Miody manuka dostępne w naszym sklepie zostały poddane przez producenta stosownym badaniom. Dodatkowo miody te są badane przez polskie jednostki naukowo-kontrolne.