Rokitnik - syberyjskie panaceum

Rokitnik zwyczajny - (łac. Hippophae rhamnoides) to krzew występujący w Azji i Europie. W naszym kraju głównie w oklicach nadbałtyckich wydm. Znany jest także z ogrodów, gdzie obsypany pomarańczowymi owocami prezentuje często swe wdzięki. Owoce rokitnika zawierają bardzo duże ilości witamin i mikroelementów. Są nadzwyczaj pożywne. Olej z rokitnika tłoczony jest właśnie z nich. Odznacza się on unikalną kompozycją kwasów tłuszczowych. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu palmitynooleinowego, który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry. Rokitnik zwany jest też potocznie syberyjskim ananasem. Syberyjscy zielarze często łączyli olej z rokitnika z innymi oljami i ekstraktami roślinnymi otrzymując różne mieszanki funkcyjne. Owoce rokitnika zawirają dwa i pół raza więcej witaminy c niż owoce czarnej porzeczki. Między innymi z tego powodu bardzo dużą popularnością cieszy się tłoczony z owoców sok z rokitnika. W starożytności doceniano właściwości tego surowca, w szczególności wykorzystując go m.in. jako kosmetyk (olej z rokitnika) do nacierania skóry. Tradycyjna medycyna syberyjska wśród wielu zastosowań oleju z rokitnika wskazuje jego przydatność w pielęgnacji ran i blizn.

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166