Wczytuję dane...

Co znajdziemy w miodzie manuka?

Dla miłośników zdrowego stylu życia miód manuka stał się ważnym składnikiem diety. Dlaczego warto po niego sięgać? W jaki sposób dieta z jego udziałem może wpłynąć na nasze zdrowie?

Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka szybko stał się popularnym składnikiem menu wielu Polaków. O popularności miodu pochodzącego z nektaru drzewa herbacianego (łac. Leptospermum scoparium) zadecydowało kilka dość istotnych czynników, w tym jego wartość odżywcza. Miód ten nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza do naszego organizmu spore ilości substancji o nazwie methyloglyoxal. Methyloglyoxal (wzór chemiczny - CH3C(O)CHO) jest substancją, która zdaje się wykazywać działanie biobójcze przeciwko szczepom bakterii E.coli i S.aureus.  Substancja ta, naturalnie występująca w miodzie manuka, może być pomocna w walce z niektórymi infekcjami. W Niemczech były prowadzone badania naukowe w tym kierunku.Miód manuka może być też stosowany zewnętrznie. Tu świetnie sprawdza się w walce z owrzodzeniami oraz ranami, które trudno się goją. Są nawet produkowane specjalne opatrunki z miodem manuka. Z powodzeniem jednak można taki opatrunek wykonać samemu - aplikując miód na jałową gazę. Miód manuka jest też świetnym źródłem związków fenolowych – silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym walka z wolnymi rodnikami staje się łatwiejsza.

Miód manuka to cenny składnik zbilansowanej diety. Sięganie po ten dar natury może każdemu z nas przynieść wiele korzyści i stać się cennym wsparciem w walce o zdrowie i zachowanie dobrej formy.

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166