Wysyłamy w ciągu: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 9.00 PLN
Producent: Natvita

Morele -  u nas znany głównie jest owoc. Często stosowany jako składnik konfitur czy kompotów. Jednak również pestki moreli są bardzo pożyteczne dla naszego organizmu.

 Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina.

Pestki moreli mogą być słodkie lub gorzkie. Gorzkie pestki moreli pochodzą z dzikorosnących odmian drzew morelowych. Ich owoce są zbierane latem, a pestki naturalnie suszone. Słodsze pestki zawierają mniej substancji mogących wpływać na aflatoksyny, dlatego też gorzkie pestki są bardziej pożądane niż słodkie.

Co to jest witamina B17?

Witamina B17 nazywana bywa także letrilem lub amigdaliną. Jest naturalnym czynnikiem występującym w ponad 1200 gatunkach roślin. 
 Łatwo przenika przez błonę komórki i osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. 
 Letril reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. 
W zdrowym organizmie letril zostaje zredukowany do glukozy, która jest paliwem dla zdrowych komórek. W chorym organizmie,  z letrilu tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Ten usuwany jest z ciała wraz z moczem.
Uwaga: Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.

Produkt Bio Certyfikowany z upraw ekologicznych.

Kraj pochodzenia: Turcja

Opakowanie zawiera 250g kg gorzkich pestek

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166