Wysyłamy w ciągu: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 10.00 PLN
Producent: Aka

Ksylitol występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny sprzyja ograniczeniu rozwoju próchnicy zębów, dlatego xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki.

Chłodzacy smak

- negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach.

Słodkość

- Ksylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier.

Korzystny do walki z próchnicą

- Ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za przyjazne dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów.

Aspekty odżywcze

- Kylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza

- wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków

Xylose jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celulozę z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol.

Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 ksylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany od ponad 25 lat.

Kraj pochodzenia: Finlandia

 

Ilość: 1000g

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...