Mąka kokosowa BIO - 500g firmy Ölmühle Solling
Mąka kokosowa zawiera błonnik pokarmowy - ok 38,5% w 100g. To bardzo wysoka zawartość błonnika. Mąka ta powstaje z surowych, nieprażonych wiórków kokosowych i jest zmielona na zimno w temperaturze poniżej 40C, zachowuje w ten sposób pakiet nienaruszonych witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów. Wiórki kokosowe zawierają wiele witamin i minerałów. Mąka kokosowa ma niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu. Jest bogata w białko i błonnik, nie zawiera glutenu.
Zastosowanie:
W kuchni: mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę. Nadaje się do do pieczenia, przygotowania surowych deserów, może również być użyta jako posypka lodów,do sałatek, a także jako panierka. W połączeniu z mlekiem orzechowym, źródlaną wodą, napojem kakao lub świeżo wyciśniętym sokiem może być użyta do stworzenia napoju bogatego w błonnik, który pomoże uregulować przemianę materii.
W kosmetyce:
Peeling do twarzy: wymieszać w równych proporcjach z nierafinowanym cukrem palmowym i miodem - okrężnymi ruchami delikatnie wmasować w skórę twarzy (można również zastosować na uda lub biodra)
Maseczka do twarzy: połączyć z jogurtem i żółtkiem, nałożyć na twarz, zmyć po około 20 minutach