Wysyłamy w ciągu: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 9.00 PLN
Producent: Natvita
Poinformuj mnie gdy będzie dostępny w sklepie zielarskim

Jęczmień to ziarno zboża.

Ostatnimi czasy jęczmień zyskał na popularności jako zdrowa żywność. Działa podobnie do perzu, ale jest bardziej lekkostrawny. Jęczmień posiada wiele korzyści odżywczych i zdrowotnych. W aspekcie odżywczym, młode liście jęczmienia zawierają wszystkie witaminy, minerały, przeciwutleniacze, składniki detoksykujące, białka i enzymy. Poza chlorofilem i wieloma witaminami, minerałami i enzymami, uważa się, że jęczmień zawiera 30 razy więcej witaminy B1 niż mleko, 3,3 razy więcej witaminy C oraz 6,5 razy więcej karotenu niż szpinak, 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie, prawie 5 razy więcej żelaza niż szpinak, niemal 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, itd. itp.

Jęczmień zawiera ważny element P4D1, który jak udowodniono jest w stanie naprawiać ludzkie komórki DNA. P4D1 może zapobiegać starzeniu się i obumieraniu komórek. Badania naukowe dowodzą, że sok z jęczmienia może być skuteczniejszy od leków sterydowych, a ma mniejsze spektrum skutków ubocznych. W praktyce, lekarze zgadzają się, że sok z jęczmienia jest pomocnym suplementem diety przy wielu chorobach, w tym artretyzmie, migrenowych bólach głowy, astmie, przemęczeniu oraz zaburzeniach pokarmowych oraz może wspomóc oczyszczanie skóry. Jęczmień uznaje się także za korzystny w przypadku innych chorób, takich jak skrzepy krwi oraz cukrzyca. Według pracy naukowej opublikowanej w Diabetes and Metabolism (Cukrzyca i Metabolizm), regularne spożycie jęczmienia działa korzystnie na zmniejszenie poziomu cholesterolu i ilości wolnych rodników we krwi w cukrzycy II typu.

Wiele osób stwierdziło spadek wagi wskutek regularnego picia soku. Według badań naukowych dzieje się tak dlatego, że pobudza on system enzymów oksydazy cytochromowej, który jest konieczny w metabolizmie komórkowym. Jęczmień zawiera jeszcze inny enzym: nadtlenek dysmutazy (SOD), silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które uważa się za główną przyczynę starzenia się i wielu innych chorób.

Istnieją dwa powszechne sposoby spożywania jęczmienia- w postaci soku lub tabletek. Podobnie do perzu w proszku, z jęczmienia w proszku łatwo przygotowuje się sok jęczmienny.


UWAGA!!! Mieszanie proszku z jęczmienia z gorącą wodą powoduje niszczenie wartościowych składników czynnych. 

Dawkowanie:

1 łyżeczkę dodać do wody lub soku, następnie wymieszać do uzyskania jednolitego płynu.
Stosować raz lub dwa razy dziennie.

Smoothie : dodać do miksera 3 szklanki soku z owoców tropikalnych, 2 łyżeczki proszku z młodego jęczmienia i 1 banan, miksuj ok minuty.

Skład: 100% bio trawa jęczmienna mielona. Produkt rolnictwa ekologicznego.Rolnictwo z poza Uni Europejskiej

Opakowanie zawiera:200g młodego jęczmienia

Polecamy

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166