Wczytuję dane...
Koszt wysyłki od: 10.98 PLN
Producent: Vivio

Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100ml Vivio

Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa. Jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych niezwykłych wartości. Nazywany złotem faraonów. Egipcjanie, słynący ze swoich osiągnięć medycznych już w starożytności, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny.

Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej.

Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Sposób użycia:

Środek spożywczy: Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa.

W kosmetyce:

Twarz: Zaleca się smarowanie nim twarzy raz w tygodniu.

Ciało: Może być stosowany do masażu, w celu rozluźnienia mięśni

Włosy: Wypadanie włosów – kilka kropli olejku dodać do szamponu i tym roztworem umyć włosy. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min, a następnie umyć włosy.

Pojemność netto:100ml

Wyprodukowano dla: Radziowi Sp z o.o. Ul. Piotra Skargi 45 42-200 Częstochowa


Olej z czarnuszki jest polecany dla osób:

  • z trądzikiem i egzemą
  • które uległy poparzeniom słonecznym
  • mających  problemy  z wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci
  • ze zniszczoną, przebarwioną, podrażnioną oraz starzejącą się skórą
  • ze stanami zapalnymi skóry
  • osłabionych
  • z alergiami

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166