Olej z czarnuszki - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Czarnuszka egipska - ze starożytnego Egiptu do naszych sklepów zielarskich

Jako miejsce pochodzenia czarnuszki siewnej wskazuje się Egipt. Stąd też często nazywana bywa czarnuszką egipską. To właśnie z Egiptu roślina dotarła na kontynent europejski, w tym również na tereny Polski, gdzie po dziś dzień jest uprawiana w ogródkach, na plantacjach, a stamtąd trafia do sklepów zielarskich i aptek.  Starożytni Egipcjanie bardzo cenili czarnuszkę jako surowiec mający wiele zastosowań nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Czarnuszka była i jest cenionym surowcem w polskiej kuchni. Bez problemów znajdziemy piekarnie gdzie możemy kupić chleb z czarnuszką. Czarnuszka dodawana też jest jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce czarnuszka jest po dziś dzień ceniona więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. Jest też surowcem,  z którego tłoczy się doskonały olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki - właściowości

Olej z czarnuszki jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią ponad 80% jego objętości.  Niemalże w dwóch trzecich olej z czarnuszki składa się z kwasu linolowego, w 25 proc. kwasu oleinowego, a w 1 proc. kwasu alfa-linolowego. W oleju z czarnuszki znajdziemy też związki takie jak witamina E, sterole, beta-karoten, biotyna, żelazo oraz substancje zaliczane do grupy antyutleniaczy. Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon. To temu związkowi czarnuszka w dużej mierze zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Tymochinon był również obiektem wielu badań laboratoryjnych. Szerzej o właściwościach tymochinonou i innych substancji obecnych w oleju z czarnuszki możesz przeczytać tutaj.

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166