Wysyłamy w ciągu: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 9.00 PLN
Producent: Natvita

Morele -  u nas znany głównie jest owoc. Często stosowany jako składnik konfitur czy kompotów. Jednak również pestki moreli są bardzo pożyteczne dla naszego organizmu.

 Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina.W medycynie alternatywnej jest stosowana w leczeniu nowotworów. *

Oferowane przez nas pestki moreli pochodzą z upraw na których nie używa się herbicydów, pestycydów, ani chemicznych wspomagaczy potęgujących plony. Produkt nie jest też genetycznie modyfikowany.

Pestki moreli mogą być słodkie lub gorzkie. Gorzkie pestki moreli pochodzą z dzikorosnących odmian drzew morelowych. Ich owoce są zbierane latem, a pestki naturalnie suszone. Słodsze pestki zawierają mniej substancji czynnie zwalczających kancerogenne aflatoksyny, dlatego też gorzkie pestki są bardziej pożądane niż słodkie.

Co to jest witamina B17?

Witamina B17 nazywana bywa także letrilem lub amigdaliną. Jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1200 gatunkach roślin. Letril reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. 
W zdrowym organizmie letril zostaje zredukowany do glukozy, która jest paliwem dla zdrowych komórek. W chorym organizmie, w komórkach raka, z letrilu tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Ten usuwany jest z ciała wraz z moczem.
Uwaga: Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.

Kraj pochodzenia:Uzbekistan

Produkt rolnictwa ekologicznego. Certyfikat BIO.

Opakowanie zawiera 250g pestek.

 * źródło wikipedia

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...