Wysyłamy w ciągu: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 9.50 PLN
Producent: Vivio

Gorzkie jądra pestek moreli - 500g - Vivio


Sposób użycia: Maksymalna dzienna ilość do spożycia to 2 pestki. Nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci.

Składniki: 100% pestki moreli gorzkie
Kraj pochodzenia: Turcja

Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Pojemność netto: 500g


Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

Producent: Padziowi Sp. z o.o., ul. Piotra Skargi 45, Częstochowa

Uwaga: Kwas cyjanowodorowy obecny w pestkach moreli może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki (2 pestki). Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci. 


O pestkach moreli:

Morele -  u nas znany głównie jest owoc. Często stosowany jako składnik konfitur czy kompotów. Jednak również pestki moreli są bardzo pożyteczne dla naszego organizmu.
Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina.
Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie. Naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach. Gorzkie pestki moreli zawierają witaminę B17 - amigdalinę. Jądra pestek moreli zawierają też kwas pruski pochodzenia naturalnego. Spożycie zbyt wielu jąder może spowodować nieprzyjemne skutki uboczne. Zalecana przez przepisy Unii Europejskiej bezpieczna dopuszczalna porcja do spożycia na dzień przez osobę dorosłą to 2 pestki moreli. Pestki moreli gorzkiej odmiany zawierają - Amigdalina (też znana pod nazwą amygdalin, letril, laetrile i amygdalina, Witamina B17), Witamina B15 / kwas pangamowy, magnez. 

Pestki moreli mogą być słodkie lub gorzkie. Ich owoce są zbierane latem, a pestki naturalnie suszone.

Co to jest witamina B17?s

Witamina B17 nazywana bywa także letrilem lub amigdaliną. Jest naturalnym czynnikiem występującym w ponad 1200 gatunkach roślin. Łatwo przenika przez błonę komórki i osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Letril reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu osraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W zdrowym organizmie letril zostaje zredukowany do glukozy, która jest paliwem dla zdrowych komórek. W chorym organizmie, z letrilu tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Ten usuwany jest z ciała wraz z moczem.


Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166