Wysyłamy w ciągu: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 9.50 PLN
Poinformuj mnie gdy będzie dostępny w sklepie zielarskim

Owoce te swym kształtem i wielkością przypominają jadalną jarzębinę. Aronię ze względu na jej wytrzymałość na mróz tradycyjnie uprawia się w Europie północnej i wschodniej. Surowe owoce aronii ze względu na cechy smakowe nie nadają się do spożycia na surowo. W związku z tym wykonuje się z nich konfitury, sosy owocowe i soki. Fioletowo czarne owoce aronii nie wyróżniają się szczególnie zawartością witamin i związków mineralnych, ale wykazują ponadprzeciętną zawartość barwników antocyjanów. Ta drugorzędna substancja roślinna z grupy polifenoli znana jest, jako wyjątkowo skuteczny przeciwutleniacz. Aronia dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom odżywczym pozytywnie wpływa na utrzymanie dobrej kondycji żołądka i jelit,w szczególności jelita grubego. Aronia jest szczególnie znana w rosyjskiej medycynie ludowej;stosuje się ją do ustabilizowania ciśnienia krwi, utrzymania pięknej cery a nawet, jako środek uspokajający.

SOK ARONIOWY TO NATURALNA OCHRONA PRZED ZAGROŻENIAMI CYWILIZACYJNYMI!!

Najcenniejszą wartością soku jest wysoki poziom bioflawonoidów – witamina PP. Sok z aronii jest więc najsilniejszym, po czerwonym winie i zielonej herbacie, przeciwutleniaczem. Aronia jest doskonałym źródłem antocyjanów i katechin. Antocyjany aroniowe opóźniają procesy starzenia , ułatwiają przemianę materii, regulują gospodarkę tłuszczową organizmu, usuwają metale ciężkie oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych UV. Aronia usuwa wolne rodniki i zapobiega tworzeniu się nowych. Wolne rodniki powodują uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA prowadząc do mutacji nowotworowych. Sok z aronii można polecić do szerokiego stosowania wspomagająco dla układu krążenia.

Najważniejsze składniki odżywcze aronii to:

  • Polifenole
  • Kwas chinowy
  • Witaminy
  • Antocyjany
  • Minerały
  • Związki flawonowe

 

ARONIA – DLA DIABETYKÓW

Owoce aronii mają unikalny skład chemiczny: wysoką zawartość antocyjanin, katechin oraz kwasu chlorogenowego. W 100 g owoców jest 1-2 g związków  polifenolowych, w tym 0,5 g antocyjanów – najwięcej ze wszystkich owoców! Nie są smaczne an surowo, ale świetny jest sok z aronii, dżem czy owoce kandyzowane.

Kiedy sięgnąć po aronię? Codziennie! W profilaktyce chorób serca, łyżka dżemu z aronii zastąpi kieliszek czerwonego wina. Polifenole aronii mogą działać wielostronnie: hamują utlenienie LDL, działają antyagregacyjnie i przeciwzapalnie – zmniejszając ryzyko miażdżycy, poprawia pamięć i procesy uczenia się. Dania kliniczne pokazały, że anocyjany aroniowe obniżają ciśnienie. Bardzo interesującym związkiem okazał się kwas chlorogenowy: spowalnia absorbację glukozy, zmniejsza poziom lipidów we krwi, a więc może pozytywnie wpływać na obniżenie ryzyka cukrzycy.

Nowość naukowa: aronia powinna być szczególnie polecana jako uzupełnienie diety diabetyków.

100 ml soku z aronii zawiera średnio:

Wartość energetyczna

198 kj/46 kcal

Węglowodany

10 g

Cukier

10 g

Białko

Tłuszcze

Błonnik

Jednostki chlebowe BE

0,9

Skład: 100% soku z aronii z kontrolowanej uprawy biologicznej

Zawartość: Butelka zawiera 330ml soku z aronii, produkt BIO, 100%, bez dodatku cukru, sztucznych barwników i konserwantów. 



 



Polecamy

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166