- Sklep
- Zdrowa żywność
- Syrop Neera 1 Litr Madal Bal klonowo palmowy
Syrop Neera 1 Litr Madal Bal klonowo palmowy
Syrop z drzew do przeprowadzenia kuracji Neera. W składzie syrop klonowy i syropy z czterech gatunków drzew palmowych.
Cena za szt.
Opis produktu
Syrop Neera Madal Bal - 1 litr
Syrop z drzew do kuracji Neera jest mieszaniną syropów palmowego i kanadyjskiego syropu klonowego wykonaną w oparciu o autorską recepturę Madal Bal, ktora powstałą prawie czterdzieśći lat temu w Szwajcarii. Suropce do receptury są importowane z Kadany i krajów Azji Południowej.
Składniki: syrop palmowy (Indonezja, Sri Lanka), syrop klonowy (Kanada).
Syrop Neera nie zawiera konserwantów. Pasteryzowany. Produkt Madal Bal jest wytwarzany bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące w składnikach sukry. Po otwarciu syrop należy przechowywać w lodówce w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Wartość odżywcza na 100g:
kalorie - 280kcal (1172kJ),
tłuszcz - 0,4g
węglowodany - 67g
(w tym cukry* - 58,5g)
białko - 0,5g
sól - 0,37g
sód - 0,15g
* zawiera tylko naturalnie występujące cukry
Zawartość netto: 1000ml (1 litr)
Producent:
Puris AG, Szwajcaria
Podmiot odpowiedzialny:
Madal Bal Sp. z o.o., ul. św. Jacka 26D/2, 84-200 Wejherowo
*** koniec opisu produktu ***
O tym jak wytwarza się syrop Neera
Syrop z Drzew Madal Bal, zwany popularnie syropem Neera lub syropem Madal Bal, został opracowany w Szwajcarii na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Z połączenia syropu pochodzącego z czystego kanadyjskiego klonu z syropami palmowymi pochodzącymi z południowo-wschodniej Azji powstała ciekawa mieszanka, na bazie której skomponowano kurację Neera. Jak mówi założyciel firmy Madal Bal, Pan Beyer, prace nad ostatecznym składem syropu Neera trwały kilka lat i wymagały wielu testów. Dzięki temu opracowano idealne proporcje mieszaniny, która spełnia wymagania Kuracji Neera.
Co to jest kuracja Neera
Kuracja Neera jest rodzajem diety oczyszczającej. Z grubsza polega za częściowym zastąpieniu pokarmów stałych pokarmem opartym na napoju sporządzanym z wykorzystaniem syropu Neera. Aby jakość syropu neera była jak najwyższa główny surowiec, czyli syrop klonowy wytwarza się w Kanadzie. Nie przypadkowo liść klonu jest symbolem Kanady. To z tego kraju pochodzi najlepszy gatunkowo syrop klonowy.
Syrop klonowy - wiodący składnik syropu Neera
Do produkcji syropu Neera wykorzystuje tylko najczystszy kanadyjski sok klonowy, zbierany ze specjalnie wyselekcjonowanych drzew, rosnących w naturalnym, wolnym od skażenia środowisku. Jego produkcja jest niezwykle staranna i dość żmudna. Drzewa klonowe muszą osiągnąć wiek około 40 lat, zanim można z nich ściągać sok. Klon cukrowy „Ptasie oko”, jeden z 75 gatunków klonów występujących w Ameryce Północnej, produkuje sok tylko przez 4 do 6 tygodni, w marcu i kwietniu. W tym czasie lasy pokryte są często ponad metrową warstwą śniegu, dlatego właśnie ściąganie soku jest wyjątkowo trudnym zajęciem i przez to surowiec nie jest tani.
Każdego ranka opróżnia się wiadra zawieszone na drzewach i przewozi sok do pomieszczenia, gdzie płyn jest ogrzewany na drewnianym palenisku, dopóki nie osiągnie konsystencji syropu. Sok musi zostać skoncentrowany, aby nie uległ zepsuciu. Potrzeba 40-50 litrów słodkiego soku z klonu do otrzymania 1 litra syropu klonowego. Jest to równe ilości soku, jaką jeden klon produkuje w ciągu roku. Syrop z Drzew Madal Bal zawiera tylko czysty, ciemny syrop klonowy klasy „C” - klasy najbogatszej w minerały.
Syrop palmowy - drugi składnik syropu Neera
Produkcja syropu palmowego jest równie staranna. Polega ona na codziennym przycinaniu kwitnących łodyg. Ta delikatna i mozolna praca skutecznie koncentruje najbardziej potężną siłę życia tej rośliny, czyli sok, który w przeciwnym razie odżywiłby owoce drzewa (w przypadku palm kokosowych – kokosy). Sok ten jest następnie ogrzewany nad ogniem, co delikatnie koncentruje go w syrop, w celu uniknięcia fermentacji.
Syrop z Drzew Madal Bal używa soku z kilku gatunków palm południowo – wschodniej Azji, włączając palmę kokosową, palmy Arenga i Kitul z lasów tropikalnych, palmę Nipah z terenów podmokłych i palmę Palmyra z północnej Sri Lanki. Madal Bal używa tylko syropu pochodzącego z małych, rodzinnych gospodarstw, które stosują techniki produkcji wprowadzone i kontrolowane przez szwajcarskich specjalistów. Ta intensywna forma produkcji jest z pewnością bardziej kosztowna niż metody plantacyjne, ale zapewnia ekologiczny sposób pozyskiwania syropu najwyższej jakości, jednocześnie wspomagając rozwój lokalnych społeczności i małych rodzinnych przedsiębiorstw.
Opinie
Syrop pyszny. Sklep OK. Po 48 godzinach przesyłka u mnie w paczkomacie.
Dziękuję za szybką przesyłkę i za dodany w gratisie pieprz cayenne. Syrop od lat równie smaczny i skuteczny. Pozdrawiam!
Powiązane produkty
Sok z aloesu z miąższem 1 litr - sklep zielarski
Olej arganowy Bio 100ml Olmuhle Solling na zimno tłoczony
Olej z pestek dyni zimnotłoczony 250 ml - Oleofarm
Olej sezamowy zimnotłoczony - 250ml - Oleofarm
Olej z czarnuszki siewnej 100ml Bio Olmuhle Solling
Olej z ostropestu na zimno tłoczony - 250ml - Vitacorn
Olej słonecznikowy 250ml Vitacorn zimnotłoczony
Olej z pestek dyni Vitacorn 250ml
Cukierki szałwiowe - Verbena - ziołowe
Strona naszego sklepu zielarskiego używa cookies. Korzystając ze strony zielarni wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki. Aby uzyskać więcej informacji na temat celu używania cookies i możliwości zmiany ustawień dotyczących cookies kliknij tutaj:
Polityka prywatności