Polski

Polski (PL)

Szukaj
Menu Menu
Internetowy sklep zielarski
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Aktualności

Olejek eukaliptusowy

Dodano 18.11.2020
Czas czytania artykułu Około 2 minuty czytania

Otrzymywany z liści eukaliptusa olejek można stosowąć do aromatyzacji powietrza, do kąpieli oraz nacierań.

Czytaj dalej

Acerola - wiśnia Barbadosu

Dodano 08.09.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Eksperci do żywienia uważają acerolę za bogate źródło antyoksydantów. Ponad 200 substancji odżywczych zostało oznaczonych w surowcach pochodzących z tej rośliny.  W medycynie tradycyjnej indian amerykańskich wiśnia aceroli była używana jako środek pomocniczy w przypadku szeregu dolegliwości. Dziś również jest wymianiana jako surowiec, z którego może być pozyskiwana naturalna witamina c.

Czytaj dalej

Standardy jakościowe miodów manuka

Dodano 11.08.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Producent miodów manuka z Nowej Zelandii - firma Manuka Health New Zealand - prowadzi regularny nadzór nad procesami wytwarzania miodu manuka. Proces kontroli produkcji zaczyna się już od momentu zbioru pyłków kwiatowych przez pszczoły, a kończy na badaniu satysfakcji Klienta.

Czytaj dalej

Witamina B12 - właściwości kobalaminy

Dodano 20.06.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Witamina B12 produkowana jest głównie przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. Również u człowieka witamina ta powstaje w wyniku procesów wynikających z symbiozy z bakteriami układu pokarmowego. Ta naturalnie powstająca w organizmie jest szybko wydalana (jest syntetyzowna w jelicie grubym), stąd pojawia się wskazanie do suplementacji tej witaminy. Witamiina B12 (kobalamina) może być dostarczana z pożywieniem. Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do źródeł witaminy B12 w pożywieniu człowieka należą produkty mięsne, ryby, jajka, mleko i jego przetwory oraz pieczarki. Aby jednak kontrolować ilość przyjmowanej kobalaminy należy sięgnąć po standaryzowane preparaty.

Czytaj dalej

Jak powstaje organiczny sok noni na Tahiti?

Dodano 18.06.2020
Czas czytania artykułu Około 4 minuty czytania

Pośród wielu obecnych w naszej zielarni produktów pochodzących z rodzimych surowców znajdziemy również pozycje bardziej egzotyczne. Jedną z nich jest importowany z wysp Polinezji Francuskiej sok z morwy indyjskiej. Ten stosowany od setek lat przez mieszkanców Polinezji specyfik ma wiele zalet. Abyśmy mogli w pełni skorzystać z korzyści jakie może dla diety wnieść dobry, jeśli nie najlepszy sok noni  konieczne jest, aby został w odpowiedni sposób przygotowany. Przygotowanie najlepszej jakości surowca zaczyna się już na plantacji. Trzeba wyhodować dobre jakościowo owoce, a następnie pozyskać z nich sok w sposób gwarantujący zachowanie maksimum korzyści w produkcie finalnym. Na Tahiti opanowali tą sztukę do perfekcji. Jak przebiega produkcja takiego soku noni? - przedstawiamy w artykule.

Czytaj dalej

Właściwości substancji pochodzących z rośliny Morinda citrifolia

Dodano 21.05.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Każdy rejon naszej planety obfituje w specyfinczą dla niego florę. Mieszkańcy poszczególnych rejonów na podstawie wielopokoleniowych doświadczeń wyselekcjonowali gatunki roślin potencjalnie użyteczne. Pośród nich również takie, które mogą mieć zastosowanie w żywieniu, dietetyce oraz mogą być użyteczne medycznie. U nas powszechnie stosowaną rośliną stosowaną w medycynie tradycyjnej jest popularny czosnek. Polinezyjczycy mają natomiast morwę indyjską - populanie znaną jako noni. Jakie właściwości zadecydowały, że noni zostało dostrzeżone jako potencjlanie przydatne w zastosowaniach terapeutycznych?

Czytaj dalej

Skąd się biorą właściwości miodu manuka?

Dodano 20.04.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Jak wiele zawdzięczamy pszczołom? Zastanawiając się nad tym zagadnieniem przejdziemy przez zagadnienia dotyczące funkcjonowania naszego ekosystemu. Zauważymy złożoną rolę wspomnianych owadów, którą pełnią one w ekosystemie i bez których istnienie naszego ekosystemu nie byłoby możliwe w tej formie, jaką znamy. Niechybnie dojdziemy też do kwestii związanych z naszą dietą. Bez pszczół właściwie nie byłoby rozważania o diecie. A skoro o pszczołach i o diecie mowa, to i o miodzie. A skoro o miodzie, to nie sposób nie wspomnieć o miodzie z krzewu manuka...

Czytaj dalej

Owoc granatu - źródło młodości

Dodano 16.04.2020
Czas czytania artykułu Około 4 minuty czytania

Powszechnie znana jest antyoksydacyjna rola polifenoli. Te naturalne przeciwutleniacze występują w wielu surowcach stosowanych na potrzeby żywienia i dietetyki. Bogatym źródłem polifenoli są owoce granatowca. Wiele źródeł wymienia owoc granatowca jako bardzo korzystny dla diety osób borykających się z problemami układu krążenia oraz mężczyzn cierpiących na problemy z prostatą. Dlaczego właśnie owoc granatu?

Czytaj dalej
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl