Polski

Polski (PL)

Szukaj
Menu Menu
Internetowy sklep zielarski
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Wpływ kolagenu na skórę i stawy. Jak uzupełniać? Lepszy kolagen do picia czy kolagen w proszku?

Na co pomaga kolagen

Prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu uzależnione jest od wielu czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Jednym z głównych czynników wewnętrznych decydujących o naszej formie jest stan tkanek wewnętrznych naszego organizmu. Tkanki zbudowane są z różnych substancji. Jedną z takich kluczowych substancji stanowiących kluczowy budulec wielu tkanek jest kolagen.

 

Skutki niedoboru kolagenu

Niedobór kolagenu w organizmie prowadzi do degradacji tkanki łącznej. Efekty niedoboru kolagenu możemy zaobserwować w pogarszającej się kondycji poszczególnych części ciała. W przypadku skóry efekt ten jest chyba najlepiej widoczny i najłatwiejszy do zaobserwowania. Skóra długotrwale funkcjonująca w warunkach niedoboru kolagenu traci sprężystość i elastyczność. Dawniej jędrna skóra zaczyna sprawiać wrażenie odwodnionej, a na jej powierzchni pojawiają się powoli powiększające się zmarszczki i bruzdy. Włosy, przy niedoborach kolagenu, tracą na grubości i stają się suche i łamliwe. W dalszej kolejności nasila się wypadanie włosów. Podobnie dzieje się w przypadku paznokci. Podatność paznokci na złamania i pęknięcia może być przyczyną niedoboru kolagenu w organizmie. W tym miejsu dochodzimy do tkanek, które nie są widoczne na pierwszy rzut oka - kości i stawów. Wizualnie nie jesteśmy w stanie stwierdzić nieprawidłowości w budowie kości, ani pojawiających się pierwszych ubytków w tkankach łącznych stawów. Zmiany w strukturze kości osłabiające ich wytrzymałość możemy stwierdzić jedynie z pomocą specjalistycznych badań lekarskich, w tym prześwietleń układu kostnego. W praktyce badania takie wykonuje się najczęściej już w momencie powstania urazu np. złamania. Dlatego należałoby większą uwagę zwracać w stronę profilaktyki i przez całe życie dbać o obecność poszczególych składników odżywczych w naszej codziennej diecie. Stawy wcześniej dopominają się o uwagę, gdy zaczyna im brakować kolagenu. Po pewnym czasie fukcjonowania w warunkach niedoboru kolagenu stawy zaczynają niedomagać. Wraz ze spowodowanym brakiem kolagenu osłabieniem tkanek łącznych stawów zaczynają pojawiać się mikrourazy i mikropęknięcia tkanek. Stan taki jest sygnalizowany bólem cierpiących stawów i stopniowo skutkuje ograniczeniem zakresu pracy, czyli ruchomości stawu. W miejscach urazów pojawiają się oczywiście stany zapalne. W efekcie mobilność całego organizmu cierpni w zakresie zależnych o tego, które układy stawowe znajdują się w potrzebie. Zazwyczaj jest jednak tak, że niedobór kolagenu w organizmie odziaływuje kompleksowo na wszystkie tkanki stawowe. Prędzej czy później kolejne połączenia stawowe dadzą znać o nasilającym się problemie. Jest to uzaleźnione między innymi od indywidualnej budowy stawów i ich odporności na zużycie oraz funkcji, które pełnią. Niektórych używamy bardziej intensywnie i są poddawane większym obciążeniom, a inne mniej i w związku z tym są bardziej "oszczędzane". Jak więc widać skutki niedoboru kolagenu można zaobserwować w całym organizmie, w zależności od skali natężenia problemu.

Dlaczego brakuje kolagenu w organizmie?

Powodów niedoboru kolagenu może być kilka. Pierwszym z powodów, który jest nieunikniony dla każdego z nas, jest proces starzenia się organizmu. Wiek jest czynnikiem ściśle powiązanym ze zdolnością organizmu do produkcji i odtwarzania włókien kolagenowych. W miarę starzenia się organizm w coraz mniejszym stopniu jest w stanie odtworzyć tkanki. Aż do zupełnego zaprzestania jego produkcji. Szacuje się, że organizm młodego człowieka, w dobrym zdrowiu i dobrej kondycji, w wieku około 25 lat, produkuje około 3 kilogramów kolagenu w skali roku. Cała ta ilość jest przeznaczana na budowę nowej i odtworzenie już funkcjonującej tkanki łącznej we wszystkich narządach. Po pięćdziesiątym roku życia następuje gwałtowny spadek zdolności odtwarzania kolagenu przez organizm. Dziesięć lat później w dużej części organizmów ta zdolność zostaje wygaszona. To dlatego osoby osiągające ten wiek zaczynają doświadczać dolegliwości wynikających z niedoboru kolagenu.

Kolagen a stawy

U osób starszych organizm nie nadąża już z produkcją kolagenu i tkanki w całym organiźmie stopniowo tracą sprężystość i odporność na oddziaływanie czynników zewnętrznych oraz swoją funkcjonalność. Ten efekt dotyczy również tkanek stawowocy. Najczęściej słyszy się narzekanie na stawy kolan, bo też ich rola jest niebagatelna. Powszechne w starszej grupie wiekowej jest narzekanie na często pojawiające się bóle stawów. Nie tylko kolana cierpią, ale i kręgosłup oraz wszystkie inne połączenia stawowe. Najbardziej oczywiście te tkanki, które są najmocniej eksploatowane. Innym czynnikiem silnie wpływającym na tkanki stawowe są ponadnormatywne obciążenia. Wynikające z dużych obciążeń urazy np. u sportowców wymagają intensywnej regeneracji. W przypadku organizmu mocno eksloatowanego, jak w przypadku sportowców wyczynowych, zdolność regeneracji jest oczywiście pobudzana systematycznym treningiem. W czasie intensywnych i długotrwałych treningów tkanki są jednak poddawane o wiele większym obciążeniom i udarom niż u osób umiarkowanie aktywnych. Przy tak intensywnej eksploatacji tkanek nieuchronnie dochodzi do uszkodzeń włókien kolagenowych. Organizm, mimio szybszego metabolizmu, który obserwujemy u sportowców, często nie jest w stanie na bieżąco odbudowywać uszkodzonych włókien i konieczne są przerwy w treningach. Nawet najlepiej wytrenowany organizm potrzebuje przerw na samoregenerację. Z wiekiem ten okres ulega wydłużeniu. To zjawisko nie ogranicza się oczywiście tylko do środowiska sportowego. Każdy z nas doświadcza takich urazów wielokrotnie w czasie swojego życia. Niektórych nawet nie odczuwamy, a niektóre dają o sobie znać ostrym bólem i czasowym ograniczeniem ruchomości jak np. w nadwyrężeniu tkanek po próbie podniesienia zbyt dużego dla nas ciężaru. To sprawia, że często sięgamy po kolagen na stawy.

Jak wpływa kolagen na skórę?

Nasza skóra jest jednym ze wskaźników stanu zdrowia. Na skórze widać jak na dłoni, czy z nami wszystko w porządku. Widać też, kiedy sama skóra cierpi na niedobór kolagenu. U osób, których tryb życia wymusza stałe przebywanie na słońcu lub osób często i nadmiernie opalających się skóra szybciej staje się wysuszona i naznaczona zmarszczkami. Nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne sprzyja degradacji włókien kolagenowych. W efekcie skóra staje się mniej jędrna i sprawia wrażenie starszej niż jest w rzeczywistości. Podobnie jest w przypadku ekspozycji na bardzo niskie temperatury. Skóra na twarzach osób żyjących w środowisku arktycznym również jest bardziej "naznaczona" zmarszczkami niż u równolatków żyjących w środowisku umiarkowanym. Tak więć zarówno wystawienie na oddziaływanie niskich, jak i wysokich temperatur ma degradujący wpływ na włókna kolagenowe. W obu przypadkach widzimy jaki jest wpływ kolagenu na skórę. Uszkodzenie tkanek kolagenowych widoczne jest w postaci zmarszczek. Jego niedobór powoduje, że tkanki się nie odbudowują i nie odzyskują naturalnej sprężystości. Skóra staje się mało elastyczna i traci witalność. Tak z grubsza wygląda wpływ kolagenu na skórę.

Innymi czynnikami degradacyjnymi są czynniki chorobowe w organizmie. Zaburzenia funkcjonowania tarczycy często prowadzą do zaburzeń w syntezie kolagenu. Tak już jest, że produkcja kolagenu jest ściśle powiazana z gospodarką hormonalną organizmu, w tym z działaniem hormonów tarczycy. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na stan tkanek jest też oczywiście dieta. Długotrwałe zaniedbania w odżywianiu odbiją się niechybnie na jakości i wytrzymałości tkanki łącznej w całym organizme. Uboga w niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy i minerały dieta doprowadzi do stanu, w którym organizm będzie osłabiony oraz bardzo podatny na wszelkiego rodzaju kontuzje. Jednym z pierwszych organów, który nas o tym "poinformuje" będzie skóra. Blada, pozbawiona kolorytu skóra może być wskaźnkiem mówiącym nam, że już najwyższy czas aby zadbać o dietę.

Jak uzupełnić niedobór kolagenu?

Kolagen pełni ważną rolę dla kondycji naszych stawów

Kolagen jest syntetyzowany z naszym organiźmie, jednak nie zawsze w ilościach zaspokajających potrzeby organizmu. Dlatego czasem zaleca się dodatkowe uzupełnianie kolagenu z diety. Można z powodzeniem sięgać po produkty takie jak kurze łapki i podroby czy produkty bazujące na żelatynie spożywczej jak np. żelki lub galaretki. Kultowym przykładem jest galaretka sporządzona  z rosołu z dużą zawartością żelatyny. Tu jednak należy mieć tez na uwadze, że często te produkty zawierają duże ilości tłuszczy, a nie zawsze będzie to korzystne dla naszej diety. W związku z tym można wspomóc się suplementacją preparatami kolagenowymi, które pozbawione są tego obciążenia. Ważne, by w diecie obecne była też witamina C oraz witamina E w odopowiednich ilościach. Obecność witaminy C stymuluje syntezę włókien kolagenowych. Witaminę tą możemy dostarczyć jedząc czerwoną paprykę, kiwi, owoce cytrusowe. Możemy też po prostu włączyć do diety gotowy kolagen rybi z witaminą c którym możemy wygodnie wykonywać codzienną suplementację w składniki korzystne dla naszej prokolagenowej diety.

Liofilizowany kolagen rybi

Jeśli kondycja stawów lub troska inne aspekty zdrowotne związane z niedoborem kolagenu zmusza nas do suplementacji tego surowca warto sięgnąć po produkty dobrej jakości. Te o wysokiej przyswajalności. Takie, których włączenie do diety da porządane efekty. Kolagen rybi ceniony jest ze względu na dobrą przyswajalność. Struktura kolagenu rybiego jest bardzo podobna do naturalnego kolagenu występującego w naszym organizmie. Cząsteczki kolagenu mają niewielkie gabaryty w porównaniu do innych tego typu białek. Dzięki temu ich przenikalność do krwi jest większa niż kolagenu innego pochodzenia.

Źródłem kolagenu rybiego jest surowiec odławiany z mórz. Kolagen rybi jest pozyskiwany zazwyczaj z tkanek morskich ryb. Stąd znany jest też jako kolagen morski. Najczęściej jest to dorsz i tuńczyk. Tkanki tych dwóch gatunków ryb są wykorzystywane do produkcji dobrej jakości surowca zawierającego dobrze przyswajalny dla ludzi kolagen. Preparatem zawierającym kolagen rybi jest Kolagenum. W tym suplemencie znajdziemy drobnocząsteczkowy kolagen pochodzeni rybiego typu pierwszego o dobrej przyswajalności. Dodatkowo formuła wzbogacona jest w substancje ułatwiające przyswajanie kolagenu (np. witamina c) oraz wspomagające kierunkowe działanie preparatu jak liofilizaty z koziego i kobylego mleka. Tą repeturę powinny docenić osoby chcące zadbać o atrakcyjny wygląd swojej skóry. Najszybciej starzeje się skóa na szyi i twarzy i wymaga ona specjalnego traktowania w pierwszej kolejności. Oprócz kolagenu stosowanego doustnie dobrze jest zadbać o skórę tych miejsc od zewnątrze. W tym celu dobrze sprawdza się krem z kolagenem Krynickie Spa, z którego użyciem codzienna pielęgnacja skóry jest łatwa i przyjemna.

Kolagen liofilizowany czy hydrolizowany

Na początku wypada "odczarować" zagadnienie wyższości kolagenu liofilizowanego nad hydrolizowanym lub odwrotnie, kolagenu hydrolizowanego nad liofilizowanym. W internecie mnóstwo jest tez wspierających jedną lub drugą koncepcję. Po krótkiej analizie zagadnienia okazuje się, że efekt uzyskiwany przy suplementacji kolagenem liofilizowanym lub przy użyciu kolagenu hydrolizowanego powinien być podobny.

W procesie hydrolizacji białka są rozbijane do postaci pojedynczych aminokwasów. W trakcie tego procesu z hydrolizowanego kolagenu wyodrębnione są aminokwasy takie jak: prolina, glicyna, hydroksylizyna czy hydroksyprolina. Hydrolizowany kolagen zawiera całą grupę aminokwasów. Obecność całej tej grupy aminokwasów w suplementowanym preparacie pozwala na wytworzenie własnych cząsteczek kolagenowych już w organizmie.

Liofilizacja polega z kolei na usunięciu wody, która naturalnie znajduje się w tkance pomiędzy cząsteczkami białek kolagenowych. W wyniku "odparownia" wody uzyskujemy czysty kolagen w niezmienionej postaci cząsteczkowej. Użyty do suplementacji diety kolagen liofilizowany w procesie trawienia ulega jednak rozbiciu w układzie pokarmowym na pojedyncze aminokwasy. Analogicznie zostają one użyte przez organizm jako surowiec budulcowy dla wytworzenia nowych tkanek kolagenowych.

Dochodzimy zatem do wniosku, że decyzja o tym czy zastosujemy kolagen liofilizowany czy kolagen hydrolizowany, da ostatecznie podobny efekt w procesie suplementacji. Jedynie proces przyswajania kolagenu hydrolizowanego może przebiec trochę szybciej ze względu na fakt, że podawany jest on już w formie "rozbitej" na pojedyncze aminokwasy. Dla przykładu preparat Kolagen Beauty zawiera rybi kolagen hydrolizowany pozyskiwany z tkanek dorsza z akwenów należących do Norwegii. Znany bywa z tego tytułu jako kolagen norweski. Cieszy się dużą popularnością wśród osób, które chcą dodatkowo zadbać o stan skóry. Oprócz kolagenu zawiera kilka składników (biotyna, kwas hialuronowy oraz koenzym Q10) pomocnych dla wewnętrznej pielęgnacji tkanek skórnych. Klientkom stosującym kremy przewiwzmarszczkowego na twarz, szyję i dekolt polecamy również ten preparat jako dietetyczne wsparcie dla zabiegów wspomagających pielęgnację urody.

 

Jeśli chcieliby Państwo sprawdzić jakie aktualnie preparaty z kolagenem są dostępne w sprzedaży zapraszamy do sekcji Kolagen w naszym sklepie online.

Powiązane produkty

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl