Karob proszek Vivio 250g (1)

Karob proszek Vivio 250g

Ładowanie
CENA: 4,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 48h
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5902115106187

Karob proszek Vivio 200g

Składniki: sproszkowany karob

Karob często jest stosowany jako zamiennik kakao oraz czekolady lub melasy, czyli gęstego syropu o karmelowym postmaku.

Wartość odżywcza karob

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Algieria

masa netto: 250g

Podmiot odpowiedzialny: Radziowi Sp. z o.o., ul. Piotra Skargi 45, 42-200 Częstochowa

 

 

* koniec opisu produktu


 

Karob, czyli inaczej drzewo karobowe, szarańczyn strąkowy, ceratonia (łac. Ceratonia siliqua L.), to roślina z rodziny bobowatych (Leguminosae), która najprawdopodobniej pochodzi z okolic Omanu. Strąki stanowią owoce drzewa karobowego. Osiągają one około 20–25 cm długości oraz około 2 cm szerokości, są barwy brązowej z odcieniami fioletu, a ich struktura jest w całości jadalna. Część niejadalną stanowią natomiast szaro-brązowe twarde ziarna schowane we wnętrzu strąków.

Stąki drzewa karobowego obfitują w:

  • cukry - dominują tu glukoza, fruktoza oraz sacharoza. Zawiera on również s
  • krobię oraz hemicelulozę (frakcja błonnika pokarmowego).
  • galaktomannoza.
  • białko stanowi 6% miąższu, natomiast w ziarnie pozbawionym okrywy jego ilość wynosi około 60%.
  • składniki mineralne (potas, wapń oraz magnez, selen)
  • polifenole, które stanowią grupę silnych antyoksydantów.
  • błonnik pokarmowy 

 

 

Często jest porównywany do kakao – i słusznie, gdyż jego smak przypomina właśnie taki posłodzony napój lub czekoladę. 4. Karob – zastosowanie Cechą charakterystyczną ziaren karobu jest ich bardzo wyrównana masa. Ta też właściwość była wykorzystywana w dawnych latach przez aptekarzy i jubilerów do określania wagi różnych surowców. Choć zastosowania tego już się nie praktykuje, warto wiedzieć, że określenie karat pochodzi właśnie od ziaren drzewa świętojańskiego. 1 karat odpowiada bowiem 0,2 g, czyli masie ziarna karobu (gr. Keration). Drzewo karobowe jest rośliną bardzo wdzięczną, z której wykorzystać można zarówno ziarna, jak i owoce. Z jego struktury pozyskuje się również włókno pokarmowe, którego walory zdrowotne są szeroko poznane. Dzięki małym wymaganiom co do warunków środowiskowych karob był rośliną wykorzystywaną w momentach nieurodzaju jako źródło żywności. Zgodnie z przyzwyczajeniami mieszkańców basenu Morza Śródziemnego zmielony karob wykorzystuje się do przyrządzenia tzw. karobowego kakao. Powszechne jest stosowanie zmielonego na mąkę karobu jako dodatek do gorącego lub zimnego mleka. Głównym zastosowaniem karobu w przemyśle spożywczym jest produkcja gumy i żywicy. Gumę karobową pozyskuje się z galaktomannanu, który ma silne właściwości zagęszczające. W przemyśle oznaczany jest symbolem E410. Wykorzystywany jest m.in. w wytwórniach lodów oraz sosów. Karob natomiast stanowi składnik różnego rodzaju produktów, w tym płatków zbożowych, batonów, wyrobów czekoladopodobnych, a nawet naparów i herbatek. Duża zawartość cukrów w szarańczynie pozwala na pozyskiwanie z jego owoców specjalnego soku, który nazywany jest kaftanem. Ten z kolei stanowi składnik syropów stosowanych w zalewach konserw owocowych, a także w produkcji napojów z dodatkiem alkoholu takich jak likiery oraz wina. Osoby nie pijące tradycyjnej kawy mogą być zainteresowane jej substytutem, który pozyskuje się z palonych i mielonych ziaren szarańczynu. Po spożyciu napoju sporządzonego z mielonego karobu może wystapić lekko pobudzający efekt. Podobnie jak wtedy, gdy spożywamy sok noni. Miąższ karobowy natomiast służy do produkcji mąk znajdujących zastosowanie w produktach dla diabetyków. Karob jest bezglutenowy, więc mogą go stosować również osoby na diecie pozbawionej tego białka. Ważna jest jednak informacja producenta, że produkt jest pozbawiony zanieczyszczeń zbożami glutenowymi i samym glutenem. Włókno karobowe stosuje się także w piekarnictwie. Ma ono wpływ zarówno na poprawę tekstury ciasta, jak też podniesienie walorów smakowych i nadanie przyjemnego zapachu wyrobom piekarniczym. Dzięki właściwościom wiążącym wodę pieczywo z dodatkiem karobu dłużej zachowuje miękkość, wilgotność oraz trwałość przy przechowywaniu. Z karobu pozyskuje się również melasę, która stanowi substancję słodzącą do zastosowania jako zamiennik cukru. Ze względu na wartość odżywczą karobu i opłacalność upraw wzrasta chęć jego wykorzystania także jako karmy dla zwierząt hodowlanych oraz substratu do produkcji bioetanolu. Innymi gałęziami przemysłu, które korzystają z właściwości karobu, są kosmetyka czy włókiennictwo. Z szarańczynu korzystają także producenci wyrobów tytoniowych, farb oraz papieru. Z kolei wytwórnie farmaceutyczne mogą wykorzystywać karob w produkcji środków przeciwkaszlowych takich jak syropy, delikatne leki przeciwbiegunkowe, a także łagodzące stany zapalne jelit i żołądka. 5. Karob a kakao – różnice i podobieństwa Karob jest podobny do tradycyjnego kakao. Wyróżnia się jednak delikatnym, słodkim smakiem, którego ziarnom kakaowca brakuje. Doceniany jest jako zamiennik kakao w produktach czekoladopodobnych głównie ze względu na charakter hipoalergiczny. Niestety kakao jest dość częstym i silnym alergenem. Szarańczyn zawiera również mniejszą ilość tłuszczu niż kakao, co z pewnością jest pożądane w grupie osób odchudzających się. W przeciwieństwie do kakao karob pozbawiony jest kofeiny. Kakao zawiera też m.in. teobrominę, która wraz z kofeiną jako substancją o działaniu psychoaktywnym może działać pobudzająco, poprawiać koncentrację, ale także samopoczucie. Oba produkty zawierają sporo substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Karob i kakao mogą wykazywać też korzystny wpływ w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Obecność zawartych w nich substancji w diecie dobrze wpływa na profil lipidowy, gdyż obniżają m.in. frakcję LDL cholesterolu. Choć karob nie jest w Polsce szeroko rozpowszechniony, warto zastanowić się nad jego wykorzystaniem w menu. Biorąc pod uwagę jego smak, właściwości, jak również korzystny wpływ na teksturę oraz walory organoleptyczne wyrobów piekarniczych i cukierniczych, możemy skłaniać się do stwierdzenia, że ma on wiele plusów. Dodatkowo, jeśli nie mamy przekonania, cena za opakowanie jest stosunkowo niska. Można więc pokusić się o jego kupno w celu dokonania subiektywnej oceny produktu. I choć absolutnie nie należy rezygnować z kakao, to urozmaicenie diety w szarańczyn wydaje się bardzo wskazane. Może dziś zamiast tradycyjnego kakao warto skosztować podobnego napoju na bazie karobu?

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie