olej kokosowy nierafinowany bio sklep

Olej kokosowy 100% BIO tłoczony na zimno 1000ml

Ładowanie
CENA: 86,00 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 48h
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 4031192182027

Bio Olej Kokosowy na zimno tłoczony „extra virgin coconut oil“ 1000ml Ölmühle Solling

Składniki: 100 % bio olej kokosowy tłoczony na zimno.

 

Wartości odżywcze                              w 100 g

Wartość energetyczna                      3700 kJ / 900 kcal

Tłuszcz                                                          100 g

w tym

Kwasy tłuszczowe nasycone                        92 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone       6,5 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone        1,5 g

Węglowodany                                                   0g

w tym cukry                                                      0 g

Białko                                                                0 g

Sól                                                                      0 g

 

Zawartość netto: 1000 ml

Pochodzenie surowca: Sri Lanka

Certyfikat Eko: DE-OKO-005

Producent: Ölmühle Solling GmbH, Niemcy

Podmiot odpowiedzialny: Nomak Sp. z o.o., ul. Obroki 130 20 d, 40-833 Katowice


Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, produkt bio-certyfikowany, pochodzenie surowca - plantacje ekologiczne na Sri Lance.

*** koniec opisu produktu ***


 

Kilka słów o oleju kokosowym

Olej kokosowy tłoczony na zimno charakteryzuje się naturalnym kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennionym i poszukiwanym produktem.  Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, w kuchni jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne. W kuchni może być stosowany do smażenia, pieczenia, frytowania i duszenia albo nawet do smarowania chleba.  Nasze organiczne oleje kokosowe są  wszechstronną alternatywą oleju, smalcu,  masła i margaryny oraz dodatkowo nadają  potrawom subtelnej nuty kokosowej.  Organiczny olej kokosowy jest w postaci stałej, a w wyższych temperaturach w postaci płynnej. Nie trzeba go przechowywać  w lodówce. Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).

 

Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.

Chętnie wykorzystuje się też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Aplikowany na skórę posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy. Aplikowany na włosy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie