Ksylitol - cukier brzozowy dla diabetyków

Aktywne filtry:

-

Ksylitol często stosowany jest w produktach spożywczych jako dodatek, ze względu na wykazane w wielu badaniach naukowych przeciwpróchnicze działanie oraz przyjemny słodki smak. Jest zalecany dla diabetyków, gdyż jest w organizmie metabolizowany przy bardzo niewielkim udziale insuliny. Ma dużo niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza (IG:100) czy też sacharoza (IG:70). Ksylitol jest też naturalnie wytwarzany w niewielkich ilościach przez organizm w trakcie procesu trawienia. Jego spożywanie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej. Xylitol może być również pomocny w stanach zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida. Najpopularniejszy jest xylitol wytwarzany z brzozy. Szczególnie ceniony przez naszych Klientów jest ksylitol z Finlandii i taki też jest stale dostępny w naszym sklepie zielarskim w opakowaniach 250 gram, 500 gram i w kilogramowych torebkach.