Polski

Polski (PL)

Szukaj
Menu Menu
Internetowy sklep zielarski
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Oryginalny miód manuka MGO importowany z Nowej Zelandii

(10 Produktów)

Oryginalny miód manuka MGO importowany z Nowej Zelandii

Miody manuka dostępne w naszym sklepie zielarskim to oryginalne miody importowane z Nowej Zelandii. Od lat zaopatrujemy się w miody jednego, sprawdzonego producenta - firmy Manuka Health New Zealand z siedzibą w Auckland w Nowej Zelandii. Gama miodów marki Manuka Health obejmuje miody zróżnicowane pod kątem zawartości methylglyoxalu w masie własnej. W zależności od zawartości tej substancji miód ma oznaczenie MGO 100, MGO 250, MGO 400 i MGO 550+. Oznaczenie MGO 100+ mówi nam, że miód zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxacu na kilogram miodu. Wyższa liczba oznaczenie analogicznie oznacza wyższe stężenie methylgyoxalu. Wszystkie stężenia miodów są konfekcjonowane w słoikach o pojemności 250g i 500g. Dostawy świeżych partii produktów miewamy co miesiąc, więc daty przydatności do spożycia dostępnych u nas miodów manukazawsze długie. Produkty są magazynowane z dochowaniem szczególnych warunków przewidzianych dla tego typu asortymentu. Nasz magazyn podlega systematycznej kontroli Inspektoratu Farmaceutycznego oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zamówiony przez Państwa miód manuka pakujemy z największą starannością, dbając o to, by był dobrze zabezpieczone i dotarł do Państwa jak najszybciej.

10 Produktów

 

Zastosowanie miodu manuka

Miody manuka występują na rynku głównie jako produkty spożywcze. Często miód manuka lub pyłek z kwiatów krzewu manuka używany bywa jako składnik suplementów diety przeznaczonych do diet mających zwiększyć odporność. Miody manuka bardzo dobrze sprawdzają się też w opatrunkach na trudno gojące się rany. W aptekach są dostępne gotowe opatrunki z miodem manuka, choc równie dobrze można zrobić samodzielnie używając gazy jałowej i któregoś z mocniejszych miodów manuka tzn. o wyższym oznaczeniu MGO np. MGO 400 lub MGO 500.

Miód manuka - które stężenie MGO wybrać?


Miód Manuka 400 i miód manuka 550 to miody zawierające najwyższe dostępne w sprzedaży stężenie naturalnego methylglyoxalu. Zawartość methylglyoxalu jest wskazywana przez oznaczenie MGO. Certyfikat MGO miodu manuka MGO 400+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 400 mg methylglyoxalu. Analogicznie dla innych oznaczeń. Methylglyoxal, jak wykazały badania naukowe, występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka i jest odpowiedzialny za trwałe i unikatowe właściwości charakterystyczne dla tego miodu. Jeśli chcemy jedynie spróbować miodu manuka najlepiej wybrać najniższe stężenie miodu MGO 100+. Wybór ten podytkowany jest ceną. Jest to najtańszy miód manuka. Miody o wyższym oznaczeniu MGO mają odpowiednio wyższą cenę. Miody manuka MGO 400 są używane np. w gotowych, dostępnych w aptekach opatrunkach.

Niezależnie od stężenia oznaczanego sygnaturą MGO każdy słoik miodu jest oryginalny, importowany z Nowej Zelandii od producenta Manuka Health New Zealand.

Miód manuka - cena

Cena miodów manuka nie należy niestety do najniższych. Jest to produkt, który powstaje w jednym rejonie świata - w Nowej Zelandii i na terenach sąsiadujących. Obszar porośnięty krzewami manuka, a co za tym idzie ilość surowca, z którego powstaje miód, jest mocno ograniczona. Krzew manuka (Leptospermum scoparium) to krzew z rodziny mirtowanych występujący na terenie Nowej Zelandii. Najliczniejsza populacja krzewów tego gatunku występuje na suchym wschodnim wybrzeżu obu wysp Nowej Zelandii. Często są to tereny dzikie i trudno dostępne, oddalone od cywilizacji. Okres kwitnienia krzewów manuka wynosi zaledwie około sześciu tygodni w ciągu roku. Tylko w tym czasie pszczoły mogą zbierać nektar, z którego wytwarzają gatunkowy miód manuka. To sprawia, że pozyskanie tego szczególnego gatunku miodu nie jest łatwe. Miód manuka, ze względu na swoje unikalne właściwości, cieszy się powodzeniem na całym świecie. Ilość surowca dostępnego na terenie Nowej Zelandii jest niewystarczająca, aby zaspokoić potrzeby wszstkich rynków. Te czynniki, zestawione ze sobą, sprawiają że ceny miodów manuka są wysokie i dodatkowo mogą ulegać sezonowym wahaniom (np. z powodów nieurodzajnych zbiorów).

Gdzie kupić miód manuka i dlaczego w naszym sklepie?

Zważywszy na wysokie ceny miodów manuka oferujemy Klientom internetowego sklepu zielarskiego PodarujZdrowie darmową dostawę dla miodów, których cena jednostkowa przekracza kwotę 250 zł (przy przesyłkach pobraniowych doliczamy jedynie koszt pobrania). Dbamy również o to, by sprzedawane przez nas miody były świeże, starannie spakowane i należycie zabezpieczone na czas podróży paczką kurierską lub pocztową. Dajemy gwarancję dotarcia zamówionego miodu manuka pod wskazany w zamówieniu adres. Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić miód manuka, to nasze sklepy w Tychach i Katowicach służą pomocą w tym zakresie. Jeśli składasz zamówienie przez internet lub telefonicznie wiedz, że paczki wysyłamy codziennie w dni robocze. Każda wysyłana przez nas przesyłka jest starannie zabezpieczona na czas transportu. Zakupiony u nas miód będzie starannie zapakowany (używamy folii bombelkowych i wypełniaczy styropianowych oraz solidnych kartonów. Miód kupiony w naszym sklepie dotrze w nienaruszonym stanie w każdy koniec Polski. Wysyłamy też paczki do większości krajów Unii Europejskiej.  Miody manuka są cały czas dostępne na naszym sklepie, a przesyłki nadajemy codziennie w dni robocze.

 Kategorie MGO miodów manuka

 

Badania nad właściwościami miodu manuka

Nowozelandzki Miód Manuka powstaje dzięki roślinie o nazwie Leptospermum scoparium (Manuka), która rośnie tylko w Nowej Zelandii. Przez długi czas wyjątkowe właściwości miodu manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów mierzących jego ogólne oddziaływanie biologiczne. Jednak źródło antybakteryjnej aktywności miodu manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech. Z przeprowadzonych badań wynika, że Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie.Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO 100+). Najczęściej kupowanym Miodem Manuka MGO jest miód o stężeniu MGO 400+.Precyzyjny standard mierzenia siły oddziaływania unikalnego Miodu Manuka MGOFirma Manuka Health wprowadziła nową markę – Miód Manuka MGO i mierzy zawartość methylglyoxalu w oparciu o standardy opracowane przez badaczy Uniwersytetu w Dreźnie.Dla przykładu certyfikacja MGO 400+ oznacza, że miód zawiera przynajmniej 400 mg/kg naturalnie występującego methylglyoxalu. Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg.Korelacja pomiędzy zawartością methylglyoxalu, a starym systemem mierzenia aktywności antybakteryjnej miodu manuka, zidentyfikowana przez grupę naukowców na Uniwersytecie w Dreźnie.Precyzyjny standard mierzenia siły oddziaływania unikalnego Miodu Manuka MGOFirma Manuka Health wprowadziła nową markę – Miód Manuka MGO i mierzy zawartość methylglyoxalu w oparciu o standardy opracowane przez badaczy Uniwersytetu w Dreźnie.Dla przykładu certyfikacja MGO 400+ oznacza, że miód zawiera przynajmniej 400 mg/kg naturalnie występującego methylglyoxalu. Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg. Korelacja pomiędzy zawartością methylglyoxalu, a starym systemem mierzenia aktywności antybakteryjnej miodu manuka, zidentyfikowana przez grupę naukowców na Uniwersytecie w Dreźnie.Produkt Methylglyoxal, mg/kg Stary system pomiaruMGO™400 Manuka 400mg/kg 20+MGO 400+ charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością methylglyoxalu na poziomie 400mg/kg. Oznaczony Certyfikatem MGO 400+Zalecane stosowanie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłki Przez długi czas wyjątkowe właściwości miodu manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów mierzących jego ogólne oddziaływanie biologiczne. Jednak źródło aktywności miodu manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech. Z przeprowadzonych badań wynika, że Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie. Miód manuka jest produktem żywnościowym, którego właściwości zostały potwierdzone metodami naukowymi przez zespół Dr Henle. Wyniki badań sugerują, że aktywność miodu pozostaje w świsłej korelacji ze stężeniem methylogloaxalu. Szereg badań nad właściwościami i zastosowaniem miodu manuka prowadzi się na Uniwersytecie Waikato z siedzibą w Hamilton w Nowej Zelandii. Podajemy link do publikacji dot. badań (publikacje w języku angielskim) -> Badania nad właściwościami miodów manuka - Uniwersytet Waikato, NZ Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO 100+). Proponowany miód MGO 400+ oznacza, że miód zawiera przynajmniej 400 mg/kg naturalnie występującego methylglyoxalu. Jest to zawartość określana jako "wysoka". Każdy miód MGOTM Manuka Honey został przetestowany oraz uzyskał certyfikat potwierdzający zawartość minimalnej ilości naturalnego metylogloxalu, składnika obecnego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach z Manuka produkowanych na bazie dzikiej rośliny Manuka w Nowej Zelandii. Metyloglyoxal został zidentyfikowany na Politechnice Drezdeńskiej w Niemczech jako składnik, który nadaje Miodom Manuka niepowtarzalną wartość.

Polski odpowiednik miodu manuka

Klienci często pytają nas czy jest jakiś polski odpowiednik miodu manuka. Coż... choć bardzo byśmy chcieli móc się pochwalić, że tak, że jako nasz rodzimy zamiennik możemy zaproponować... no właśnie. Niestety dla nas, a szczęśliwie dla mieszkańców Nowej Zelandii, nowozelandzkie miody manuka nie mają odpowiednika wśród surowców pozyskiwanych na terenie naszego kraju. Występujący w wysokich stężeniach w oryginalnych nowozelandzkich miodach manuka methyloglyoxal, owszem jest obecny również w miodach spadziowych, ale w niewielkich stężeniach sięgających zaledwie do 30 mg na kilogram miodu. Zważywszy, że w miodach manuka wartość ta osiąga nawet 550 mg na kilogram miodu, jest to niewiele i niewystarczająco, by wywołać podobny efekt dietetyczny. Zatem odpowiedź zadawane nam często pytanie brzm: niestety nie ma żadnego polskiego odpowiednika miodu manuka. A przynajmniej na chwilę obecną żadnego nie znamy. Pozostaje oryginalny miód manuka z Nowej Zelandii, który szczęśliwie zawsze jest dostępny w naszym sklepie.

 

Rozwiń opis Zwiń opis
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl