Miody manuka dostępne w naszym sklepie zielarskim to oryginalne miody importowane z Nowej Zelandii. Od lat zaopatrujemy się w miody jednego, sprawdzonego producenta - firmy Manuka Health New Zealand z siedzibą w Auckland w Nowej Zelandii. Gama miodów marki Manuka Health obejmuje miody zróżnicowane pod kątem zawartości methylglyoxalu w masie własnej. W zależności od zawartości tej substancji miód ma oznaczenie MGO 100, MGO 250, MGO 400 i MGO 550+. Oznaczenie MGO 100+ mówi nam, że miód zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxacu na kilogram miodu. Wyższa liczba oznaczenie analogicznie oznacza wyższe stężenie methylgyoxalu. Wszystkie stężenia miodów są konfekcjonowane w słoikach o pojemności 250g i 500g. Dostawy świeżych partii produktów miewamy co miesiąc, więc daty przydatności do spożycia dostępnych u nas miodów manuka są zawsze długie. Produkty są magazynowane z dochowaniem szczególnych warunków przewidzianych dla tego typu asortymentu. Nasz magazyn podlega systematycznej kontroli Inspektoratu Farmaceutycznego oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zamówiony przez Państwa miód manuka pakujemy z największą starannością, dbając o to, by był dobrze zabezpieczone i dotarł do Państwa jak najszybciej.

Miód manuka 250g MGO 550+

Miód manuka MGO250+ 500gr Manuka Health importowany z Nowej Zelandii

Miód Manuka MGO 100+ import Nowa Zelandia 250g

Miód Manuka MGO550+ 500gr Manuka Health

Miód manuka MGO400+ 250gr Manuka Health Nowa Zelandia

Miód manuka MGO250+ ManukaHealth 250gr

Miód manuka MGO100+ 500gr producent Manuka Health Nowa Zelandia

Miód manuka MGO 400+ 500g Manuka Health Nowa Zelandia

Cukierki z Miodem Manuka 250g 400+ Propolisem i witaminą C
Zastosowanie miodu manuka
Miody manuka występują na rynku głównie jako produkty spożywcze. Często miód manuka lub pyłek z kwiatów krzewu manuka używany bywa jako składnik suplementów diety przeznaczonych do diet mających zwiększyć odporność. Miody manuka bardzo dobrze sprawdzają się też w opatrunkach na trudno gojące się rany. W aptekach są dostępne gotowe opatrunki z miodem manuka, choc równie dobrze można zrobić samodzielnie używając gazy jałowej i któregoś z mocniejszych miodów manuka tzn. o wyższym oznaczeniu MGO np. MGO 400 lub MGO 500.
Miód manuka - które stężenie MGO wybrać?
Miód Manuka 400 i miód manuka 550 to miody zawierające najwyższe dostępne w sprzedaży stężenie naturalnego methylglyoxalu. Zawartość methylglyoxalu jest wskazywana przez oznaczenie MGO. Certyfikat MGO miodu manuka MGO 400+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 400 mg methylglyoxalu. Analogicznie dla innych oznaczeń. Methylglyoxal, jak wykazały badania naukowe, występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka i jest odpowiedzialny za trwałe i unikatowe właściwości charakterystyczne dla tego miodu. Jeśli chcemy jedynie spróbować miodu manuka najlepiej wybrać najniższe stężenie miodu MGO 100+. Wybór ten podytkowany jest ceną. Jest to najtańszy miód manuka. Miody o wyższym oznaczeniu MGO mają odpowiednio wyższą cenę. Miody manuka MGO 400 są używane np. w gotowych, dostępnych w aptekach opatrunkach.
Miód manuka - cena
Gdzie kupić miód manuka i dlaczego w naszym sklepie?
Badania nad właściwościami miodu manuka
Miód Manuka z Nowej Zelandii powstaje dzięki roślinie o nazwie Leptospermum scoparium (Manuka), która rośnie tylko w tamtym zakątku globu. Wiele osób zadaje nam pytanie co takiego jest w miodzie manuka, co decyduje o jego wyjątkowym powodzeniu mimo dość wysokich cen tego surowca. Przez długi czas wyjątkowe właściwości miodu manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów mierzących jego ogólne oddziaływanie biologiczne. Jednak źródło antybakteryjnej aktywności miodu manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech. Z przeprowadzonych badań wynika, że Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu. W badanym miodzie manuka poziomtej substancji wyniosił na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie. Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO 100+). Najczęściej kupowanym Miodem Manuka MGO jest miód o stężeniu MGO 400+.
Precyzyjny standard mierzenia siły oddziaływania unikalnego Miodu Manuka MGO
Firma Manuka Health wprowadziła nową markę – Miód Manuka MGO. Na potrzeby tej marki producent mierzy zawartość methylglyoxalu w oparciu o standardy opracowane przez badaczy Uniwersytetu w Dreźnie. Dla przykładu certyfikacja MGO 400+ oznacza, że miód zawiera przynajmniej 400 mg/kg naturalnie występującego methylglyoxalu. Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg. Korelacja pomiędzy zawartością methylglyoxalu, a starym systemem mierzenia aktywności antybakteryjnej miodu manuka, zidentyfikowana przez grupę naukowców na Uniwersytecie w Dreźnie.
Produkt Methylglyoxal, mg/kg Stary system pomiaru MGO™400 Manuka 400mg/kg 20+MGO 400+ charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością methylglyoxalu na poziomie 400mg/kg. Oznaczony Certyfikatem MGO 400+ zalecane stosowanie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Przez długi czas wyjątkowe właściwości miodu manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów mierzących jego ogólne oddziaływanie biologiczne. Jednak źródło aktywności miodu manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech. Z przeprowadzonych badań wynika, że Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie. Miód manuka jest produktem żywnościowym, którego właściwości zostały potwierdzone metodami naukowymi przez zespół Dr Henle.
Wyniki badań sugerują, że aktywność miodu pozostaje w świsłej korelacji ze stężeniem methylogloaxalu. Szereg badań nad właściwościami i zastosowaniem miodu manuka prowadzi się na Uniwersytecie Waikato z siedzibą w Hamilton w Nowej Zelandii. Podajemy link do publikacji dot. badań (publikacje w języku angielskim) -> Badania nad właściwościami miodów manuka - Uniwersytet Waikato, NZ Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO 100+). Proponowany miód MGO 400+ oznacza, że miód zawiera przynajmniej 400 mg/kg naturalnie występującego methylglyoxalu. Jest to zawartość określana jako "wysoka". Każdy miód MGOTM Manuka Honey został przetestowany oraz uzyskał certyfikat potwierdzający zawartość minimalnej ilości naturalnego metylogloxalu, składnika obecnego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach z Manuka produkowanych na bazie dzikiej rośliny Manuka w Nowej Zelandii. Metyloglyoxal został zidentyfikowany na Politechnice Drezdeńskiej w Niemczech jako składnik, który nadaje Miodom Manuka niepowtarzalną wartość.
Polski odpowiednik miodu manuka
Klienci często pytają nas czy jest jakiś polski odpowiednik miodu manuka. Coż... choć bardzo byśmy chcieli móc się pochwalić, że tak, że jako nasz rodzimy zamiennik możemy zaproponować... no właśnie. Niestety dla nas, a szczęśliwie dla mieszkańców Nowej Zelandii, nowozelandzkie miody manuka nie mają odpowiednika wśród surowców pozyskiwanych na terenie naszego kraju. Występujący w wysokich stężeniach w oryginalnych nowozelandzkich miodach manuka methyloglyoxal, owszem jest obecny również w miodach spadziowych, ale w niewielkich stężeniach sięgających zaledwie do 30 mg na kilogram miodu. Zważywszy, że w miodach manuka wartość ta osiąga nawet 550 mg na kilogram miodu, jest to niewiele i niewystarczająco, by wywołać podobny efekt dietetyczny. Zatem odpowiedź zadawane nam często pytanie brzm: niestety nie ma żadnego polskiego odpowiednika miodu manuka. A przynajmniej na chwilę obecną żadnego nie znamy. Pozostaje oryginalny miód manuka z Nowej Zelandii, który szczęśliwie zawsze jest dostępny w naszym sklepie.






![[Nowe] Inpost Allegro (ShipX) integracja ze Smartem](https://static.ex4.pl/icon/logotypes/allegro.png)
Strona naszego sklepu zielarskiego używa cookies. Korzystając ze strony zielarni wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki. Aby uzyskać więcej informacji na temat celu używania cookies i możliwości zmiany ustawień dotyczących cookies kliknij tutaj:
Polityka prywatności