Właściwości substancji pochodzących z rośliny Morinda citrifolia

maj 21 2020

Właściwości substancji obecnych w Morinda citrifolia


noni właściwościNoni znalazło się w obszarze zainteresowania naukowców dobre kilkadziesiąt lat temu. Ta roślina, od wieków dobrze znana Polinezyjczykom i nie tylko, ma potencjał fitochemiczny, który prawdopodobnie może być wykorzystany w farmacji. Tradycyjnie surowce pochodzące z tej rośliny były wykorzystywane do wielu celów. Współczesne badania wykazały, że w surowcach pochodzących z noni czyli z rośliny Morinda citrifolia zidentyfikowano ponad 150 związków chemicznych o działaniu farmakologicznym oraz odżywczym. Do badań pobrano próbki tkanek z różnych części rośliny. Wspomniane substancje zostały zidentyfikowane w tkankach owoców, w liściach krzewów noni, w pędach i w korzeniu występującego naturalnie m.in. na Tahiti krzewu. Nadmienić można, że z owoców tego krzewu jest tłoczony sok noni. W trakcie badań nad surowcami zaobserwowano szereg efektów wywołanych obecnością substancji biochemicznych obecnych w próbkach. Pośród szeregu dobroczynnych oddziaływań należy wspomnieć o działaniu antybakteryjnym zaobserwowanym w trakcie badań nad wyżej wymienionymi surowcami. Bardziej szczegółowe badania w tym kierunku - badania nad własnościami przeciwbakteryjnymi - związków występujących w Morinda citrifolia zaczęto prowadzić już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku na Uniwersytecie Hawajów (USA). Prowadziło je wiele instytucji, właściwie z całego świata, bo i z USA, i z Chin.

 

Jakie rodzaje bakterii są podatne na działanie związków chemicznych obecnych w Morinda Citrifolia?

Szereg badań laboratoryjnych prowadzonych głównie metodami invitro przez kilka instytutów medycznych wykazał, że zawarte w różnych częściach rośliny Morinda Citrifolia substancje wykazują skuteczność w zwalczaniu następujących szczepów bakterii:

  • Helicobacter pylori – wywołująca chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,

  • Pseudomonas aeruginosa – pałeczka ropy błękitnej odpowiedzialna za duży odsetek zakażeń wewnątrzszpitalnych,

  • Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty wywołujący m.in. czyraki, ropnie, jęczmienie, zapalenie sutka, zapalenie tchawicy i szereg zakażeń układowych,

  • Escherichia coli – pałeczka okrężnicy mogąca wywoływać zapalenia pęcherza moczowego, posocznicę, biegunki, szpitalne zapalenia płuc a nawet sepsę,

  • Shigella paradys BH i Shigella paradys III-Z – bakteria wywołująca czerwonkę,

  • Salmonella typhosa, Salmonella montevideo, Salmonella schotmuelleri – bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe z wysoką gorączką i o gwałtownych przebiegu.

Większość z wymienionych szczepól bakterii jest odpowiedzialna za szereg często występujących schorzeń w naszj populacji. W leczeniu większości infekcji wyżej wymienionymi drobnoustrojami stosuje się odpowiednie antybiotyki. Być może wyekstrahowane z tej rośliny związki mogą stać się alternatywą bądź uzupełnieniem takiej terapii. Być może w powyższych przypadkach mogły by być stosowane pomocniczo w terapii antybiotykami. Czas pokaże czy potencjał noni zostanie wykorzystany w nowych lekach farmaceutycznych.

 

 

Na podstawie:
„Zielony agent ochrony” Dorota Kilian - „Moda na zdrowie” nr 4 kwiecień 2010,

"The Antibacterial Properties of Some Plants Found in Hawaii"  - Bushnell, Fukuda, Makinodan - University of Hawaii at Manoa

maj  21