Olej tłoczonej z czarnuszki siewnej zwanej egipską

Czarnuszka siewna, zwana też czarnuszką egipską to jednoroczna roślina siewna. Jest zaliczana do roślin miododajnych, a jej okres kwitnienia przypada na miesiące letnie, pomiędzy czerwcem a wrześniem. Najważniejszym surowcem roślinnym czarnuszki są nasiona, które wykorzystywane są do pozyskiwania cennych składników, przede wszystkim oleju z czarnuszki

Aktywne filtry:

Olej z czarnuszki wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Trzeba jednak pamiętać, że najwięcej witamin, składników mineralnych i odżywczych zawierać będzie olej z czarnuszki tłoczony na zimno.

W nasionach i w oleju z czarnuszki możemy spodziewać się obecności witaminy E, biotyny, beta–karotenu, przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość dochodzi nawet do 85–90 proc. W przypadku olejów rafinowanych zawartości tych składników odżywczych będą niższe, gdyż wysoka temperatura używana w procesie tłoczenia i rafinacji rozkłada związki aktywne. Dlatego mając na uwadze względy dietetyczne zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno.

Olej z czarnuszki siewnej wykorzystywany jest jako środek wsopmagający system odpornościowy. Dzięki zawartości olejków eterycznych udrażnia górne drogi oddechowe sprawdza się w takich stanach jak kaszel czy katar. Pomocniczo jest wykorzystywany w astmie. Bardzo cenią go również alergicy. W stanach nasiolonej alergii wziewnej może się okazać bardzo pomocny. Dobrze się też sprawdza w zastosowaniach kosmetycznych. Można go używać zewnętrznie w miejscach gdzie na skórze występują stany zapalne np. przy skórnych odczynach alergicznych.