Olej tłoczonej z czarnuszki siewnej zwanej egipską

Czarnuszka siewna to niepozorna roślina i ślicznych niebieskich kwiatostanach. Potocznie bywa nazywana czarnym kminem lub kminem europejskim. Najczęściej jednak nazywa się ją czarnuszką egipską. Nazwa "egipska" wskazuje na historyczne pochodzenie surowca, który faktycznie był w Starożytnym Egipcie ceniony i często wykorzystywany. Niezaleźnie od stosowanego nazewnictwa jest to ta sama jednoroczna roślina siewna z jednego gatunku Nigella sativa L. Jest zaliczana do roślin miododajnych, a jej okres kwitnienia przypada na miesiące letnie, pomiędzy czerwcem a wrześniem. Najważniejszym surowcem roślinnym czarnuszki są nasiona. Wykorzystywane są powszechnie np. w piekarnictwie. Często możemy jest spotkach np. w chlebie. Czarnuszka nadaje mu niepowtarzalny aromat. Nasiona czarnuszki to surowiec obfitujący w cenne składniki odżywcze i fitochemiczne. Ich właściwości są wykorzystywane przez tradycyjne szkoły sztuki zielarskiej i fitoterapeutycznej w wielu rejonach świata. Nasiona są surowcem, z którego tłoczy się olej z czarnuszki. Ze względu na duże nasycenie wspomnianymi substancjami tłoczony na zimno olej z czarnuszki siewnej jest szczególnie cenionym wyrobem powstającym z nasion Nigella sativa L. W ofercie zielarni znajdą Państwo olej tłoczony przez kilku wybranych przez nas producentów. Poniżej zaś prezentujemy garść informacji o korzyściach płynących z obecności oleju z czarnuszki w naszej diecie.

Aktywne filtry:

Na co przydatny jest olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Trzeba jednak pamiętać, że najwięcej witamin, składników mineralnych i odżywczych zawierać będzie olej z czarnuszki tłoczony na zimno. W nasionach i w oleju z czarnuszki możemy spodziewać się obecności witaminy E, biotyny, beta–karotenu, przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość dochodzi nawet do 85–90 proc. W przypadku olejów rafinowanych zawartości tych składników odżywczych będą niższe, gdyż wysoka temperatura używana w procesie tłoczenia i rafinacji rozkłada związki aktywne. Substancje obecne w nasionach z czarnuszki pełnią funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje oraz chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych. O tych efektach informuja naukowcy we wnioskach wyciągniętych z dziesiątków badań nad tym surowcem. Dlatego mając na uwadze względy dietetyczne zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno. W takim oleju da się wyczuć obecność charakterystycznego olejku eterycznego bogatego w tymochinon. Cechuje się on bardzo intensywnym aromatem i dość mocnym gorzkawym posmakiem. Tego rodzaju olej bardzo często i chętnie jest kupowany jako dodatek do diety mogącej pozytywnie wpłynąć na stan dróg oddechowych.

Olej z czarnuszki dla alergików

Olej z czarnuszki siewnej może z powodzeniem być stosowany jako dodatek do diety wspmagającej system odpornościowy i układ oddechowy. Dzięki zawartości olejków eterycznych jego regularne spożywanie sprzyja udrażnieniu górnych dróg oddechowych. Sprawdza się w takich przypadłościach jak kaszel czy katar, dodatkowo nawilżając tkanki dróg oddechowych. Bardzo cenią go alergicy. W stanach nasilonych objawów alergii wziewnej może się okazać bardzo pomocny. W olejku z nasion czarnuszki obecny jest tymochinon, który jak wykazano w wielu badaniach wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. To on może być pomocny w tłumieniu stanów zapalnych błon śluzowych charakterystycznych dla stanów alergicznych. W nasionach czarnuszki występuje w parze z substancją znaną jak nigellon. Nigellon z kolei wykazuje działania przeciwhistaminowe i rozszerzające oskrzela. Takie połączenie daje szansę na skuteczne wychamowanie reakcji alergicznych. Dodakowo w olejach z czarnuszki występuje kemferol i kwercetyna. Kwercetyna często jest wykorzystywana w świecie farmacji jako surowiec w preparatach antyalergicznych jako substancja wspomagająca uszczelnianie naczyń krwionośnych. Spektrum działania tych substancji dobrze wpisuje się w doraźne potrzeby związane z dolegliwościami alergicznymi. Pomocniczo oleje z czaruszki mogą być też wykorzystywane przez astmatyków oraz osoby borykające się ze "zwykłymi" dla naszego środowiska dolegliwościami układu odechowego. Odpowiednią dietą możemy pozytywnie wpływać na dobrostan naszego organizmu, w tym układu oddechowego, a tym samym polepszyć komfort życia w niektórych przypadkach. Dobrze się też sprawdza w zastosowaniach kosmetycznych. Można go używać zewnętrznie w miejscach, gdzie na skórze występują stany zapalne np. przy skórnych odczynach alergicznych.

Olej z czarnuszki na włosy

Olejowanie włosów jest zabiegiem bardzo dobrze wpływającym na kondycję tego naturalnego atrybutu urody. Choć zabieg olejowania może trwać do godziny, panie dbające o stan włosów chętnie poddają się temu zabiegowi, bo daje pozytywne efekty zarówno dla struktury włosów, jak i cebulek włosowych. Do zabiegów olejowania dość często stosuje się olej kokosowy. Niemniej jednak okazało się, że olej z czarnuszki może być tak samo dobrym surowcem, a być może i bardziej odpowiednim do tego celu. Kilka lat temu przeprowadzono badania na grupie osób zmagającej się z nadmiernym wypadaniem włosów. W jednym z badań użyto mieszanki oleju kokosowego z oleje z czarmuszki. Wykazano, że mieszanka aplikowana grupie pacjentek wykazywała właściwości stymulujące wzrost włosów. Inne badania przeprowadzone w 2017 roku na grupie 90 osób w wieku od 17 do 40 lat z wykorzystaniem mieszanki olejów i ziół, którego jednym ze składników był olej z czarnuszki Nigella sativa. W badaniu porównywano wpływ stosowania mieszanki ze skutkami pielęgnacji zwykłym olejek kokosowy. Po okresie 90 dni zauważono zmniejszenie ilości wypadających włosów nawet do 70% u osób stosujących mieszankę zawierającą olej z czarnuszki względem osób używających tylko oleju kokosowego.

Jak przeprowadzić zabieg olejowania włosów?

Olejowanie włosów jest co prawda czasochłonne, ale raz w tygodniu z pewnością da się poświęcić godzinkę na zabieg, który może bardzo pozytywnie wpłynąć na kondycję naszych włosów. A tym samym na nasze samopoczucie. Szczególnie, że nie jest to zabieg skomplikowany i każda z nas może go z powodzeniem wykonać samodzielnie. Olejowanie można wykonać na suche lub mokre włosy - to już kwestia indywidualnych odczuć i preferencji. Olej z czarnuszki należy małymi ilościami delikatnie wcierać od nasady po końce włosów. Skórę głowy należy również natrzeć i delikatnie wymasować, tak aby olej dobrze się wtarł. Następnie dobrze jest zawinąć włosy ręcznikiem i pozostawić na godzinę. Po odczekaniu należy zmyć włosy i głowę delikatnym szamponem i pozostawić do wyschnięcia. Zabieg można powtarzać raz, dwa razy w tygodniu. Przy pierwszych użyciach oleju z czarnuszki mogą pojawić się wypryski na skórze, co jest oznaką oczyszczania się tkanek skórnych. Jest to naturalny proces i powinien z czasem ustąpić. Oczywiście zanim zdecydujemy się na wykonanie pełnego zabiegu dobrze zrobić próbę na skórze ramienia, aby się upewnić, że nie wystąpi u nas jakaś reakcja zapalna w kontakcie z olejem. Reakcja taka występuje niezmiernie rzadko. Jak wspomniano powyżej substancje obecne w oleju z czarnuszki wykazują działanie przeciwzapalne, więc powinniśmy się spodziewać reakcji łagodzących. Nie mniej jednak dla pewności można test wykonać.

Jaki olej wybrać do olejowania włosów?

Dla celów spożywczych polecamy oleje na zimno tłoczone, jako najbardziej wartościowe. Ta sama zasada będzie działała dla zastosowań kosmetycznych. Pozostaje kwestia jakości surowca. Kupując w zielarni PodarujZdrowie można mieć pewność, że jakość oleju będzie satysfakcjonująca. Staramy się starannie dobierać i stale weryfikować produkty pod względem jakościowym. Niektórych produktów dostępnych na rynku nie wprowadzamy do oferty, gdyż naszym zdaniem nie są tak dobre, jak konkurencyjne. Dostępne u nas oleje z czarnuszki cieszą się uznaniem Klientów - w szczególności pochodzący z Indii zimnotłoczony olej z czarnuszki Natvita. Mamy go w ofercie od wielu lat. Na bazie naszych doświadczeń (używamy go też do prywatnych celów) możemy stwierdzić, że każda partia tego surowca była bardzo dobra jakościowo, co za każdym razem potwierdzali nasi stali Klienci. Pozostaje kwestia wyboru pojemności opakowania. Kupjąc na próbę wystarczy wybrać butelkę o pojemności 100ml. Jeśli planujemy wykonanie co najmniej kilku zabiegów dobrze jest zaopatrzyć się w opakowanie 250ml. 50m oleju wystarcza na maksymalnie trzy zabiegi. W przypadku długich włosów na dwa. Wspomniany olej o pojemności 250ml wystarczy więc na długo, a oprócz zabiegów kosmetycznych można go również pić z podwójnym zyskiem dla organizmu. Zaraz - olej spożywczy do włosów? Tak! Ten olej to stuprocentowy olej z czarnuszki. Czysty surowiec bez żadnych domieszek. Zakup takiego opakowania opłaca się o wiele bardziej niż kupowanie wielu malutkich buteleczek oleju kosmetycznego. Należy tylko pamiętać, aby po otwarciu przechowywać butelkę w lodówce. Olej z czarnuszki jest bardzo trwałym olejem i z powodzeniem będziemy mogli go używać przez kilka miesięcy.

 

Źródła:

https://www.researchgate.net/publication/315474605_Nigella_sativa_seed_a_novel_beauty_care_ingredient_A_review

https://www.academia.edu/6773244/27-30-Article_The_Effectiveness_of_Coconut_Oil_Mixed_With_Herbs_To_Promote_Hair_Growth

https://www.healthline.com/health/black-seed-oil-for-hair#black-seed-oil-for-hair

https://ijpsr.com/bft-article/formulation-and-finding-out-the-efficacy-of-the-herbal-hair-oil-over-simple-coconut-oil-purified-a-formulation-and-clinical-study-in-bangladesh/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352241015000286