Oleje dla zdrowotności i do kuchni

Wpływ diety na kondycję zdrowotną jest ogromy. Dieta, obok aktywności fizycznej, to kluczowy czynnik decydujący o naszym zdrowotnym dobrostanie. Każdy składnik diety oddziaływuje bardziej lub mniej na poszczególne czynniki zdrowotne. Nie inaczej jest z olejami. Czy rodzaj spożywanego przez nas oleju tłoczonego na zimno ma znaczenie? Oczywiście, że tak. W większości gatunków surowca olej tłoczony na zimno zawiera duże ilości kwasów nienasyconych, które mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi. Bardzo ważna jest zawartość kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 w olejach oraz poziom steroli roślinnych i witaminy E. Dobór tłuszczów do diety w zaburzeniach lipidowych wymaga stosowania olejów zbilansowanych o odpowiednich proporcjach poszczególnych kwasów omega. W proporcji kwasów omega-6 i omega-3 tkwi istota problemu i proporcja ta powinna zawierać się w przedziale od 2,5:1 do 4:1. Aby to osiągnąć należy spożywać albo odpowiedni gatunek oleju albo odpowiednie połączenie kilku gatunków, oczywiście w odpowiednio dobranych ilościach. Do polecanych przez dietetyków olejów pomocnych w walce o prawidłowy poziom cholesterolu zaliczamy: olej lniany, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej konopny, olej z kiełków pszenicy oraz olej z awokado. W naszym sklepie zielarskim oferujemy oleje tych gatunków. Są to oczywiście oleje tłoczone na zimno.

Aktywne filtry: