Preparaty zawierające wyciągi z omułka zielonowargowego (małży nowozelandzkiej)

Małża zielona, popularnia znana jako omułek zielonowargowy, zawiera dużą ilość glikozaminoglikanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. W organizmie są one niezbędne do procesu wiązania wody oraz odpowiadają za lepko-sprężyste właściwości łękotki. Glikozaminoglikany występują naturalnie w płynie stawowym i chrząstce. Powodują, że tkanka chrzęstna jest zdrowa i elastyczna. Gdy wystąpi ich niedobór, staw wysusza się.

Aktywne filtry:

-


Przyczyną wielu dolegliwości stawowych jest brak glikozaminoglikanów, posiadających zdolność wiązania wody. Dzięki ich oddziaływaniu chrząstka może reagować jak gąbka. Gdy ciśnienie w stawie spada, wchłania ona wodę. Gdy ciśnienie się zwiększa, woda jest ponownie oddawana. Chrząstka reaguje na ruch i działa jak amortyzator, przy tym chroni ona przed uszkodzeniami pod wpływem obciążenia.

Dzięki ekstraktowi z zielonej małży dostarczane są naturalne glikozaminoglikany, które stymulują odbudowę tkanki chrzęstnej, zapobiegają procesom degradacji chrząstki i działają przeciwzapalnie. Stawy mogą się zregenerować, dochodzi do spowolnienia lub całkowitego zahamowania objawów zwyrodnienia stawów. [...] Suplementy oraz maści zawierające wyciągi z zielonej małży są używane zarówno profilaktycznie u sportowców, jak i u osób w podeszłym wieku, które cierpią na choroby zwyrodnieniowe stawów).[...]

Niezależnie od tego, czy chcecie Państwo uchronić swoje stawy przed zwyrodnieniami, czy też zrobić coś z istniejącymi już dolegliwościami stawowymi: ekstrakt z małży zielonej dostarcza w sposób naturalny tego, czego potrzebuje organizm. Przyswajanie potrzebnych glikozaminoglikanów może wpłynąć na zatrzymanie procesu degradacyjnego stawówo oraz sprzyjać odtworzeniu tkanki chrzęstnej.

Źródło:

Gesunde Gelenke dank Grünlippmuschel Ellen Heidböhmer

Zwölf Helfer für Ihre Gesundheit C. Vietmeier, J. Oppermann, Dr. A. Schemionek