Produkty zawierające ostropest plamisty

Niemal każdy dietetyk myśląc o doborze składników dla diety wątrobowej w pierwszej kolejności myśli o ostropeście. Ostropest plamisty, znany też jako oset plamisty, pełni ważną rolę w dietetyce, zielarstwie i farmacji głównie ze względu na dużą zawartość sylimaryny, która jest stosowana w farmacji jako surowiec do produkcji leków na wątrobę. Sylimaryna wykazuje szereg dobroczynnych działań wspierających pracę wątroby i nerek oraz regenerację uszkodzonych tkanek wątrobowych, a także ochronnych przez różnymi toksynami. W badaniach klinicznych wykazano, że może być skuteczną pomocą przy zatruciach wywoływanych przez grzyby. Sylimaryna jest głównym składnikiem popularnego preparatu Sylimarol, który swoją nazwę zawdzięcza właśnie tej substancji. Preparty z sylimaryną są często stosowane u alkoholików ze stwierdzoną zaawansowaną marskością wątroby. Źródłem obfitującym w sylimarynę jest ziarno ostropestu plamistego. I to właśnie ziarno ostropestu jest tym cenionym surowcem zielarskim. Czyste ziarno z ostropestu może być z powodzeniem stosowane jako dodatek do codziennej diety wspierającej pracę wątroby. Ziarno możemy kupić w całości, paczkowane w różnych gramaturach. W zielarni możemy też nabyć ostropest mielony, co jest wygodne i pozwala komfortowo dozować ostropest dodając go do zup i innych potraw. Jeżeli, zgodnie z zaleceniem lekarza, powinniśmy spożywać porcje ze ściśle określoną ilością sylimaryny możemy sięgnąć po praparaty standaryzowane zawierające wyciąg z ostropestu w tabletkach lub w kapsułkach.

Aktywne filtry: