Polski

Polski (PL)

Szukaj
Menu Menu
Internetowy sklep zielarski
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Dobroczynne skutki obecności owoców granatu w diecie

(6 Produktów)

Dobroczynne skutki obecności owoców granatu w diecie

6 Produktów

Co drugi mężczyzna po pięćdziesiątce cierpi z powodu prostaty. Statystyki medyczne co roku potwierdzają ten stan. Co roku instytucje naukowe dają nam też nowe nadzieje na rozwiązanie problemów z prostatą. Problemy z prostatą objawiają się niemożnością oddania moczu i związanym z tym bólem. Najgroźniejszym schorzeniem prostaty są zmiany nowotworowe w tym narządzie stercza. Naukowe instytucje medyczne z całego świata przeprowadziły szereg badań nad możliwościami zapobiegania i leczenia schorzeń prostaty. Wyniki tych badań rzucają jasne światło na substancje, które znajdują się w owocach granatu. Wedle tych badań bogaty w polifenole naturalny sok z owoców granatu może przyczynić się do utrzymania narządu prostaty w dobrej kondycji. W "Przeglądzie Urologicznym" - czasopiśmie tematycznym Polskiego Towarzystwa Urologicznego pojawił się artykuł o wpływie polifenoli zawartych w granacie na hamowanie wzrostu raka prostaty. Artykuł do wglądu tutaj. Efekt ten tłumaczony jest współdziałaniem polifenoli przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i fitohormonalnych, które wykazują pozytywne działanie na system immunologiczny organizmu. Zaobserwowano też, że przefermentowane polifenole wykazywały wyższą bioaktywność.W badaniu z udziałem chorych na raka stercza poddanych terapii polifenolami z owoców granatu wykazano średnio czterokrotne wydłużenie okresu podwojenia poziomu PSA (antygenu swoistego dla prostaty). PSA jest używane jako narzędzie wczesnego wykrywania raka gruczołu krokowego. Polifenole granatu uwolniły wszechstronne mechanizmy działania antyrakowego. Badania te są obecnie kontynuowane we współpracy z amerykańską jednostką naukową National Cancer Institute. Z wynikami tych i innych badań można się zapoznać tutaj (publikacje w języku angielskim). Inne testy wykazały, że sok z granatów zmniejsza efekty obciążenia komórek naczyń krwionośnych człowieka poprzez pobudzanie wytwarzania tlenku azotu, który wspiera udrażnianie tętnic i ułatwia przepływ krwi. Naukowcy uważają, że przyczyną jest bardzo wysoka zwartość przeciwutleniaczy, wyższa niż w soku z żurawin, z jagód a nawet w czerwonym winie. (Nigris, F. proceedings of the National Academy of Science, 21 marca 2005, t. 102, str. 4896-4901). Istnieje prawdopodobieństwo, że pacjenci wysokiego ryzyka mogą uniknąć operacji bypass pijąc po prostu sok z granatów, uważa dr Michael Aviram z Wydziału Medycyny Izraelskiego Instytutu Technologii "Technion" w Hajfie. Roger Corder z londyńskiego William Harvey Research Institute twierdzi, że pod względem efektu terapeutycznego, wypicie jednej szklanki soku z granatów jest równoważne wypiciu dwóch szklanek wina, dziesięciu szklanek zielonej herbaty lub sześciu szklanek kakao, z których to produktów wszystkie zawierają flawonoidy.

 

Rozwiń opis Zwiń opis
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl