Polski

Polski (PL)

Szukaj
Menu Menu
Internetowy sklep zielarski
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Owoc granatu - źródło młodości

Granat i przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki. Mają w ten sposób efektywnie przeciwdziałać procesom starzenia. W wielu badaniach podkreślane były przeciwutleniające właściwości wyciągów z owoców granatu. Tego rodzaju działanie zostało naukowo potwierdzone, choć mechanizmy tego zjawiska nie są jeszcze do końca zweryfikowane. W każdym razie w wynikach współczesnych badań naukowych można znaleźć wytłumaczenie dla wierzeń starożytnych, uznającego granat za źródło młodości. W szczegółowych badaniach wykazano, że picie przez człowieka 50 ml koncentratu z soku granatu (rozcieńczonego do 250 ml soku) codziennie, przez tydzień, poprawiło ogólny poziom przeciwutleniaczy (TAS) − będący miarą odpierania stresu oksydacyjnego − o 9%. Po rocznym spożywaniu tej dawki ogólny poziom przeciwutleniaczy zwiększył się o 130%.

Wyciągi z owoców granatu - wartość antyoksydacyjna

Sok z granatu ma o wiele większą zawartość substancji przeciwutleniających niż czerwone wino, zielona herbata czy dostępny  w sklepach sok z żurawiny, borówkowy lub pomarańczowy. Wysokowartościowy sok z granatu ma 3−4-krotnie większą siłę przeciwutleniania (20 mmol/l w teście TEAC) niż czerwone wino czy zielona herbata (6−8 mmol/l). Wyjątkowy eliksir z granatu, wytworzony z miąższu delikatnie koncentrowanego w próżni miąższu i fermentujących esencji owocu, skórki, liści i kwiatów, ma siłę przeciwutleniania nawet 20-krotnie większą niż sok z granatu (ok. 420 mmol/l, test TEAC GfL 2007) i tym sa mym 50−70 razy większą niż wysokowartościowe czerwone wino czy zielona herbata. Dzięki skoncentrowaniu i biologicznym procesom fermentacyjnym jedna łyżka (10 ml) eliksiru z granatu odpowiada 200 ml soku z granatu. Zawartość polifenoli miąższu (ok. 26 000 mg/l) odpowiada więcej niż 100 ml soku z granatu.


Niejaki Gil przebadał też in vitro przeciwutleniające substancje z soku granatu . Według niego głównym antyutleniaczem okazała się punikalagina (9,9 mmol/l TEAC), a także inne taniny (6,2 mmol/l TEAC), podczas gdy kwas elagowy uzupełnił przeciwutleniającą siłę soku zaledwie o 0,5 mmol/l TEAC. Jednak antyutleniające wartości laboratoryjne nie mogą być przekładane bezpośrednio na organizm ludzki, ponieważ w tym przypadku decydujący może być pozytywny antyoksydacyjny wpływ poprzez układy enzymów w organizmie, a nie antyutleniające działanie samej substancji.

Antyoksydacyjne właściwości granatowca - badania nad owocami granatu


Antyoksydacyjne działanie substajcni pochodzących z granatu polega na ochronie serca, naczyń krwionośnych, mózgu i systemu nerwowego. I tak w jednym z badań in vivo przeprowadzonym w 2005 roku przez Lorena i jego kolegów stwierdzono, że spożywanie soku przez kobiety ciężarne zmniejsza o ponad 60% uszkodzenia mózgu noworodka spowodowane brakiem dopływu tlenu w trakcie porodu, w porównaniu z grupą kontrolną. Niedotlenienie i wolne rodniki odgrywają istotną rolę w procesie uszkodzenia mózgu u noworodków i u osób po udarze mózgu. 
Stwierdzono także silne przeciwutleniające działanie ochronne na wątrobę, w odróżnieniu od nitrylotriacetatu żelaza, oraz na błonę śluzową żołądka w odróżnieniu od alkoholu i kwasu acetylosalicylowego.

Testy wykazały, że sok z granatów zmniejsza efekty obciążenia komórek naczyń krwionośnych człowieka poprzez pobudzanie wytwarzania tlenku azotu, który wspiera udrażnianie tętnic i ułatwia przepływ krwi.
Naukowcy uważają, że przyczyną jest bardzo wysoka zwartość przeciwutleniaczy, wyższa niż w soku z żurawin, z jagód a nawet w czerwonym winie. (Nigris, F. proceedings of the National Academy of Science, 21 marca 2005, t. 102, str. 4896-4901).

Sok z granatów zawiera dużą ilość różnorodnych skoncentrowanych flawonoidów, polifenoli w tym tanin i antocyjanin.

Roger Corder z londyńskiego William Harvey Research Institute twierdzi, że pod względem efektu wypicie jednej szklanki soku z granatów jest równoważne wypiciu dwóch szklanek wina, dziesięciu szklanek zielonej herbaty lub sześciu szklanek kakao, z których to produktów wszystkie zawierają flawonoidy.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl