Soki z owoców i warzyw dla wzbogacenia diety

Aktywne filtry:

Kilka słów o paru egzotycznych owocach i sokach tłoczonych z tych owoców

Mango - Owoc mango jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały: potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik oraz lupeol, będący antyoksydantem. Osoby, które mają problemy z suchością lub rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą przerzucić się na dietę z dużym udziałem mango. Mango ma niski indeks glikemiczny co oznacza, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji uczucia głodu.

Dereń - Owoce derenia zawierają duże ilości witaminy C (około 200mg/100g masy), P oraz A, makro- i mikroelementy (głównie związki żelaza), flawonoidy, kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, pektyny, garbniki, cukry (około 10–13%) oraz inne cenne substancje mineralne. Owoce derenia jadalnego są doskonałym surowcem wykorzystywanym w medycynie ludowej. Owoce derenia wspomagają przemianę materii. Ma to dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu, przywracając zachwianą równowagę.

Granatowiec i Sok z Granatu - Granaty zawierają cukier (8–19% z tego 5–10% glukozy), białko, kwasy organiczne, żelazo, wapń, witaminę C. Związki zawarte w owocach mają korzystny wpływ na układ krążenia. Granat jest jednym z niewielu owoców zawierających związki typu estrogenowego, które powinny znaleźć się w diecie kobiet, gdyż mają wpływ na złagodzenie objawów menopauzy. Wielu naturopatów poleca dietę bogatą w granaty jako sposób na wzmocnienie pracy gruczołu prostaty.

Żurawina i Sok z Żurawiny Wielkoowocowej - Owoce żurawiny to naturalne źródło flawonoidów, antyoksydantów, antocyjanów i pektyny, a także witamin: C, B1, B2, PP, prowitaminy A, błonnika oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Sok z żurawiny cechuje się wysoką biodostępnością. Flawonoidy zawarte w owocach przyczyniają się do prawidłowego działania układu krążenia.

Maliny i Sok z Malin - Maliny są źródłem ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Są wśród nich witaminy: C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotyna oraz makro i mikroelementy: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce mają dużą zawartość błonnika i pektyn, garbników, antocyjanów, puryn, lecytyny i fitosterolu. Maliny są również bogate w kwasy organiczne, m.in.: kwas jabłkowy i cytrynowy. Sok z malin stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety w niezbędne witaminy i minerały.

Bez czarny i Sok z bzu czarnego - Bez zawiera dużo witaminy A, B1 i B2, ale też flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, enzymy i biopierwiastki, np. jod. Owoce bzu czarnego są uznawane za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii.

Winogrona - Winogrona zawierają: potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, bor i chlor. Winogrona mają
w swoim składzie łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, które stanowią źródło szybko przyswajalnej energii. Dlatego są polecane zwłaszcza dla osób obciążonych dużym wysiłkiem oraz osłabionych i wyczerpanych. Winogrona zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę A.

Rokitnik zwyczajny i Sok z Rokitnika - Owoce Rokitnika to bogate źródło B-karoten i flawonoidów (kwercetyna i rutyna), które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Współczesne badania potwierdzają, iż substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu. Obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów. Owoce rokitnika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny, witaminę C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6). Minerały – żelazo, fosfor i mangan- korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii. W przemyśle kosmetycznym rokitnik wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB.

Sok z Jeżyn - Owoce jeżyny zawierają wiele cennych witamin i pierwiastków, do których należy m.in.: witaminy B1, B2, B6, B12, C, PP, prowitamina A oraz magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń. Ponadto owoce jeżyny zawierają antocyjany, kwas elagowy i kwasy fenolowe. Są prawdziwą skarbnicą witaminy E (zawierają jej najwięcej ze wszystkich owoców), która ma ogromne znaczenie dla prawidłowego wyglądu skóry. Taka naturalna kompozycja witamin i minerałów jaką posiada jeżyna sprawia, że z chęcią sięgamy po sok uzyskany z tych wspaniałych owoców. Szczególnie kobiety w okresie menopauzy chętnie korzystają z bogactwa jeżyny.

Głóg, owoce głogu i Sok z Głogu - Głóg zawiera bioflawonoidy, które m.in. wspomagają działanie witaminy C i wykazują działanie wzmacniające układ krwionośny oraz kwasy organiczne, garbniki, gorycze, fitosterole, olejki eteryczne, witaminy z grupy B, prowitaminę A i sole mineralne: żelazo, wapń, magnez, potas, a także mangan, kobalt, glin i krzem, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto surowiec zawiera związki trójterpenowe, garbniki, pochodne puryny i karotenoidy.

Aronia i Sok z Aronii - Owoce aronii zawdzięczają swoje właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Owoce aronii zawieraj antocyjany - związki zwalczające wolne rodniki. Są źródłem witamin: A, C, E, P oraz biopierwiastków, błonnika, pektyny, makro i mikroelementów.

Sok z Pigwy - Pigwa jest naturalną skarbnicą witamin, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitamina A, garbników, pektyn. Słyną z minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.

Owoce pigwy przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy szczególnie w okresach zimowo-wiosennym i jesienno-zimowym, wpływają korzystnie na przewód pokarmowy głownie ze względu na wysoką zawartość pektyn.

Burak

Burak zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt a także witaminy A, C, B1. Jest również  źródłem kwasu foliowego, który wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg. Kwas foliowy razem z witaminą B12 współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek. Pobudza procesy krwiotwórcze hamując powstawanie anemii. Z kolei betanina zawarta w buraku przyczynia się do prawidłowego działania wątroby i  żołądka.

Kto w szczególności powinien pić sok z buraka?

- Sok z buraka jest polecany dla kobiet w ciąży, ponieważ dzięki spożywaniu soku mogą one w naturalny sposób dostarczać organizmowi kwas foliowy

- Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ spożywania soku z buraków ćwikłowych dla osób mających nadciśnienie. Picie soku z buraków przyczynia się do ułatwionego przepływu krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie.

- Sok z buraków może być stosowany jako napójenergetyzujący”, na co wskazywały przeprowadzone doświadczenia. Z badań tych wynika, że sok z buraków zwiększa wytrzymałość człowieka, spowalnia procesy utleniające w organizmie, a tym samym zwiększa zdolność oszczędnego wydatkowania energii.

Czarna rzepa

Czy wiesz, że… Według greckiego historyka Herodota robotników budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. karmiono czarną rzepą, bo już wtedy znana była ze swych wzmacniających i krzepiących właściwości. Natomiast w medycynie ludowej naszej strefy geograficznej stosowano ją powszechnie w problemach reumatycznych.

Czarna Rzepa zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków: potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które posiadają cenne związki siarki. Pierwiastek ten ma szczególne właściwości dzięki czemu usprawnia działanie stawów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji. Siarka pozwala również zachować piękną cerę, lśniące włosy a także mocne i zdrowe paznokcie.

Czarna rzepa, inaczej czarna rzodkiewka wykazuje wiele korzystnych właściwości odżywczych. Znana była już w starożytności, a w Europie jest uprawiana od XIII wieku. Sok z czarnej rzepy dzięki zawartości naturalnej witaminy C wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego, oddechowego i odpornościowego. Poprawia metabolizm energetyczny i pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w skórze.

Owoce Camu camu

Camu Camu czyli Myrciaria dubia to krzew rosnący na obszarze lasów amazońskich Brazylii i Peru. Jej owoc jest czerwony i przypomina wyglądem cytrynę. Camu camu jest rośliną nadal wciąż mało znaną i niedocenianą.

Owoc camu camu to bogate źródło naturalnej witaminy C:

Świeże owoce zawierają minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g, co stanowi około 2-3 proc. ich świeżej masy. Dla porównania, zawartość tej witaminy w aceroli to około 1500mg na 100g owoców, w cytrynach witaminy C jest nie więcej niż  80 mg na 100g.

Owoce Camu Camu zawierają także naturalną rutynę i  bioflawonoidy, znaczną ilość  pierwiastków śladowych, takich jak żelazo, fosfor, białka, beta-karoten, wapń, witaminy B1, B2 i B3, a także obszerny kompleks minerałów i aminokwasów. Na uwagę zasługuje również obecność kawsu elagowego, co w połączeniu z flawonoidami czyni tę roślinę bombą antyoksydacyjną.

Sok z owoców camu camu polecany jest jako alternatywa dla syntetycznej witaminy C:

  • dla osób z obniżoną odpornością orgaznimu
  • dla osób z objawami niedoboru witaminy C
  • w okresach jesienno-zimowych
  • dla osób odchudzających się i palących papierosy
  • dla osób  z problemami układu krążenia