Chlorella i spirulina - algi morskie

algi morskie

Obie algi, zarówno chlorella jak i spirulina znajdują zastosowanie w dietetyce oraz kosmetologii. Poniżej prezentujemy preparaty spożywcze zawierające chlorellę i/lub spirulinę oraz służące upiększaniu cery w trakcie zabiegów pielęgnacyjnych. Pośród preparatów jednorodnych znajdą też Państwo mieszanki obu alg w dodatkami mającymi uzupełnić ich działanie w celu osiągnięcia konkrentych efektów.

Aktywne filtry:

-

Algi /chlorella i spirulina/ - słów kilka...

Chlorella jest niezastąpiona jeśli planujesz przeprowadzić kurację oczyszczającą. W sklepach zielarskich możną ją nabyć zazwyczaj w formie sproszkowanej lub tabletkowanej. Ta niepozorna alga jest bogatym źródłem minerałów oraz witamin właściwościach mających niebagatelny wpływ na nasz organizm. Charakteryzuje się dość wysoką zawartością chlorofilu, za sprawą którego uzyskuje ciemno zielony kolor. 

Chlorella - właściwości dietetyczne

Chlorella wspomaga naturalny detoks organizmu. Pomaga wyeliminować toksyny i bakterie z układu pokarmowego, które wpływają nawet na zapach ciała. Oprócz tego wykazuje właściwości pozwalające stosować ją w celu oczyszczania z metali ciężkich. Zważywszy na tą cenę chlorella jest szczególnie polecana np. palaczom, którzy rzucili nałógi pragną oczyścić organizm z substancji takich jak kadm, który to pierwiastek jest obecny w papierosach. Może być z powodzeniem stosowana w dietach oczyszczających z zanieczyszczeń środowiskowych oraz po zatruciach chemikaliami. Naszym sklepie zauważamy zwiększony popyt na chlorellę zwłaszcza w okresie jesienno zimowym, kiedy wszyscy zmagamy się ze wszedobylskim smogiem. W warunkach stałej ekspozycji na substancje trujące (takimi nasycony jest smog) dobrze pomyśleć o intensyfikacji procesów oczyszczania organizmu. Sprawdzi się w tym wypadku chlorella oraz praparaty zawierające chlorellę, ale również produkty rodzimego pochodzenia np. olej z ostropestu (ostropest zawiera sylimarynę, która stymuluje pracę wątroby i sprzyja procesóm oczyszczania organizmu).

Chlorella na kaca...

Jak się okazuje chlorella dobrze też sprawdza się jako środek profilaktyczny na kaca (po zatruciu alkoholowym). Na tym polu Japończycy poczynili trochę badań i obserwacji. Informacje o tym można znaleźć w raportach posumowujących badania japońskich naukowców. Według Super Nutrition Life, powinno przyjmować się ok 5 gramów Chlorelli przed wypiciem alkoholu, w celu uzyskania najlepszych efektów. Badania wpływu alg na kaca wykazały, że 96% przyjmujących Chlorellę przed konsumpcją alkoholu odczuwała wyraźną redukcję objawów kaca.

Chlorella i spirulina - działanie wartościowe dla sportowców

Obie algi są doskonale nadają się do włączenia do diety u osób uprawiających jakiekolwiek sporty. Podczas wysiłku, organizm naturalnie produkuje kwas mlekowy, który powstaje w trakcie produkcji energii. Gdy proces ten jest regularny, kwas mlekowy może gromadzić się w tkankach mięśniowych i spowodować kwasicę mleczanową. Włączając żywność zasadową  (czyli np chlorellę lub spirulinę) do swojej diety po treningu, można pomóc zneutralizować zakwaszenie. Chlorella lub spirulina w tabletkowanej postaci doskonale się nada do tego celu i jest łatwa w aplikacji.

W Stanach Zjednoczonych chlorellę nazwano "wielkim regulatorem", ponieważ jej obecność w diecie wpływa równoważąco na wszelkie odchylenia organizmu od normy. Ten jednokomórkowy glon obfituje w dużą ilość mikroelemntów, witamin i aminokwsów. Bogactwo zawartych w chlorelli mikroskładnikow wpływa na wielokierunkowe możliwe oddziaływanie m. in. wzmocnienie żołądkowo-jelitowej błony śluzowej - naturalnej bariery ochronnej przeciwko szkodliwym substancjom. Może wspomagać regulację pracy jelit, co sprzyja zapobieganiu zaparciom. Wykazuje też wpływ na regenerację flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Chlorellę stosuje się przy detoksykacji organizmu. Oczyszczenie organizmu z toksyn zapobiega przeciążeniu nerek i wątroby. Przez wzgląd na bogatą zawartość mikroskładników może wykazywać pozytywne oddziaływanie na odporność organizmu. Dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, których obecność może poprawiać kondycję psychiczną i fizyczną, oraz zwiększyć zdolność koncentracji. Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. 60 procent jej składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne.

Spirulina - co to takiego i jakie ma właściwości

Spirulina platensis jest najpopularniejszym obok Chlorella pyrenoidosa gatunkiem alg wykorzystywanych w dietetyce. Algi z rodzaju Spirulina wykazują korzystne działanie na układy krwionośny i krwiotwórczy. Obecność spiruliny w diecie może wspomagać profilaktykę chorób układu krążenia.
Substancje zawarte w spirulinie pomagają zwalczać wolne rodniki i eliminować toksyny, w tym bakterie znajdujące się w i na skórze. Bakterie te w znacznym stopniu przyczyniają się do powstawania np. trądziku. Spirulina przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu w tkankach skóry, co pozwala na szybszą eliminację martwych komórek i produkcji nowych, zdrowych o czym pisze Rickie Banksen, autor  książki “Jak pozbyć się trądziku – naturalne środki zaradcze”. Przy szybszym metabolizmie skóry, ciało jest w stanie skuteczniej leczyć zmiany trądzikowe, co zapobiega również powstawaniu blizn. Dlatego spirulina chętnie stosowana jest w gabinetach kosmetycznych, już nie wewnętrznie, ale np. w postaci maseczek i okładów.