Wysyłamy w ciągu: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 9.00 PLN
Producent: Dary Natury

Rzepik to aromatyczna roślina o bogatym składzie chemicznym, zawiera między innymi witaminy C, B, K, sole mineralne w tym dużo krzemionki i wiele innych cennych substancji. Herbatka z ziela rzepiku to doskonały środek polecany na wątrobę oraz do usuwania toksyn z organizmu.

Ziele zawiera wiele garbników, gorycze, olejek lotny, barwniki flawonowe, kwasy organiczne, cholinę, dużo siarczanów oraz sole mineralne, a wśród nich dużo krzemionki, związków żelaza oraz witaminy PP. Napar tego surowca wywiera dodatni wpływ na narządy trawienia, bowiem działa żółciotwórczo, pobudza wątrobę do zwiększonego wytwarzania żółci (olejek lotny, gorycz, cholina), działa też na woreczek żółciowy oraz jelita przeciwdziałając wzdęciom i nadmiernej fermentacji (garbniki).

Ziele rzepiku stosuje się w stanach nieżytowych żołądka, jelit, w zapaleniach woreczka żółciowego i niedomodze wątroby w postaci naparu bądź w mieszankach ziołowych, dodając m.in. do zaparzenia szczyptę piołunu, ziele glistnika (jaskółczego ziela) oraz liści mięty i korzeń mniszka lekarskiego.

Napar: 1 łyżkę ziela rzepiku, względnie mieszanki ziołowej, zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut, następnie przecedzić i pić po 1/Z szklanki 2-3 razy dziennie.

Zewnętrznie odwar tego surowca stosuje się do płukania jamy ustnej, w zapaleniach gardła oraz do przemywania źle gojących się ran, owrzodzeń żylakowatych, najczęściej do okładów łącznie z korzeniem żywokostu lekarskiego.

Odwar tego ziela do użytku zewnętrznego sporządza się gotując 40-60 g ziela w 500 ml wody przez 15 minut, odstawiając na kilka minut do naciągnięcia, ostudzenia i zastosowania.

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166