- Sklep
- Z pasieki
- Miód z polskich pasiek
- Miód lipowy

Miód lipowy nektarowy 1,2 kg Karpacki Miśz pasieki Stróże

Miód lipowy 400g Karpacki Miś miód pszczeli gatunkowy
Bardzo wysoko cenionym przez pszczelarzy miododajnym pożytkiem jest lipa. Drzewo kwitnie na początku lata. W drugiej połowie czerwca w koronach lip rozwijają się charakterystyczne kwiatostany. Niemal od razu pojawiają się wśród nich setki pszczół robotnic żerujących na tym cennym pożytku. Aromat nektaru zebranego z kwiatów lipy sprawia, że wyprodukowany zeń miód jest uznawany za jeden z najlepszych odmianowych miodó nektarowych.
Miód lipowy - kolor
Miód wyprodukowany w początkowym okresie kwitnienia ma jasną barwę bursztynową, czasem z lekkim zielonkawym odcieniem. Produkowany w późniejszym okresie kwitnienia jest już ciemniejszy i ma barwę wyraźnie brązową. Krystalizacja miodu lipowego przebiega spokojnie i w przeciętnym czasie w porównaniu do innych gatunków rodzimych miodó nektarowych. Może trwać do kilku miesięcy. Skrystalizowany miód lipowy zmiania zabarwienie na jaśniejsze złoto-żółte. Czasem biało-żółte. Po krystalizacji miód zyskuje konsystencję "krupowatą", drobnoziarnistą. "Koronka" tworząca się na powierzni miodu na górze słoika w pierwszym kontakcie dotykowym może przypominać tradycyjny cukier. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny i przez koneserów bardzo ceniony. Czasem lekko gorzkawy, umiarkowanie ostry. Bez trudu dostrzeżemy w nim nutę zapachową kwiatu lipy. Doskonale sprawdza się jako dodatek w kuchni. Zarówno barwa, jak i posmak zależy od wielu czynników. Między innymi od rejonu, z którego pochodzi zbiór, a także pogody, nasłonecznienia w czasie zbioru, śladowej ilości pyłków z innych gatunków roślin itp. Lipa, choć bardzo znana, jest gatunkiem drzew stosunkowo rzadko rosnącym na terenia naszego kraju. Większe skupiska powstały głównie w wyniku nasadzeń i nie występują często. Z tego powodu uzyskanie czystego miodu lipowego jest dość trudne.
Miód lipowy na przeziębienie i nie tylko
Od pokoleń miód lipowy stosowany był przy przeziębieniach. Nasze prababki zalecały go jako środek napotny i stosowały przy podwyższonej temperaturze, na kaszel i przy problemach układu oddechowego. Za sprawą olejku eterycznego z lipy obecnego w miodzie lipowym wykazuje on działanie napotne, wykrztuśne i antyseptyczne. Olejek lipowy ma działanie kojące na układ nerwowy, łagodzi napięcia i pozytywnie wpływa na koncentrację. Spożywanie miodów lipowych może zatem korzystnie wpłynąć na ewentualne problemy z bezsennością i zwiększyć odporność na stres. Zauważono również lekkie działanie moczopędne po spożyciu miodu lipowego, co pośrednio wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego mogą go stosować osoby borykające się z niektórymi problemami układu krążenia. Miód lipowy to niezastąpiony składnik apteczek naszych babć.
Jak stosować miód lipowy?
Aby maksymalnie skorzystać z dobrodziejstwa zawartego w wysokogatunkowym miodzie z lipy zalecany jest następujący sposób spożywania miodu. Porcję miodu (1 nieduża łyżka) wsuwamy pod język i pozostawiamy tam na dłuższą chwilę, aż do całkowitego rozpuszczenia. W ten sposób już z jamy ustnej wchołoną się poszczególne składniki miodu, w szczególności enzymy, które w żołądku uległyby bardzo szybkiej dezaktywacji. Przy przeziębieniach możemy stosować tradycyjne ciepłe mleko z miodem lipowym i czosnkiem. Należy pamiętać, aby mleko było ciepłe, a nigdy gorące. Zbyt wysoka temperatura również działa destrukcyjnie na enzymy obecne w miodzie. Niektórzy do zalecają dodanie jeszcze odrobiny masła do mleka. Za napój "stawiający na nogi" uważana jest również herbata z imbirem i miodem lub napar z malin z dodatkiem miodu lipowego.






Strona naszego sklepu zielarskiego używa cookies. Korzystając ze strony zielarni wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki. Aby uzyskać więcej informacji na temat celu używania cookies i możliwości zmiany ustawień dotyczących cookies kliknij tutaj:
Polityka prywatności