Produkty zawierające kolagen

Kolagen jest rodzajem białka powszechnie występującym w tkankach ludzkich i zwierzęcych. By być bardziej precyzyjnym należy od razu sprostować, że nie jest to pojedyncze białko, ale właściwie rodzina białek o pewnych wspólnych cechach. Geneza nazwy kolagen prowadzi do greckich słów "kolla", co oznacza "klej" i "gennáo", co znaczy "rodzić". Słowa te nawiązują do zaobserwowanego w kuchni zjawiska  zachodzącego w trakcie gotowania mięsa, skór i kości - czyli tkanek będących naturalnym rezerwuarem kolagenu. W wyniku gotowania następuje rozkład kolagenu zawartego w w/w tkankach i powstaje lepka mieszanina zawierająca żelatynę. Można jej użyć jak kleju właśnie. Stąd wzięła się nazwa kolagen.

 

Aktywne filtry:

Co to jest kolagen?

Około trzydziestu procent zawartości wszystkich białek, które znajdziemy w naszych organizmach to naturalna substancja, którą nazywamy kolagenem. To właśnie kolagen odpowiada za proces spajania ze sobą komórek w tkantkę oraz za utrzymanie sprzężystości tej tkanki. Sprężystość i wytrzymałość tkanek łącznych na rozciąganie zawdzięczamy właśnie kolagenowi. Jest to bardzo istotny element budulcowy organizmu ludzkiego, który znajdziemy w tkankach skóry, ścięgien, naczyń krwionośnych, kości, włosów, paznokci oraz wielu innych narządów.

Skutki niedoboru kolagenu

Niedobór kolagenu w organizmie prowadzi do degradacji tkanki łącznej, a jej efekt możemy zaobserwować w pogarszającej się kondycji poszczególnych części ciała. W przypadku skóry efekt ten jest chyba najlepiej widoczny i najłatwiejszy do zaobserwowania. Skóra długotrwale funkcjonująca w warunkach niedoboru kolagenu traci sprężystość i elastyczność. Dawniej jędrna skóra zaczyna sprawiać wrażenie odwodnionej, a na jej powierzchni pojawiają się powoli powiększające się zmarszczki i bruzdy. Włosy, przy niedoborach kolagenu, tracą na grubości i stają się suche i łamliwe. W dalszej kolejności nasila się wypadanie włosów. Podobnie dzieje się w przypadku paznokci. Podatność paznokci na złamania i pęknięcia może być przyczyną niedoboru kolagenu w organizmie. W tym miejsu dochodzimy do tkanek, które nie są widoczne na pierwszy rzut oka - kości i stawów. Wizualnie nie jesteśmy w stanie stwierdzić nieprawidłowości w budowie kości, ani pojawiających się pierwszych ubytków w tkankach łącznych stawów. Zmiany w strukturze kości osłabiające ich wytrzymałość możemy stwierdzić jedynie z pomocą specjalistycznych badań lekarskich, w tym prześwietleń układu kostnego. W praktyce badania takie wykonuje się najczęściej już w momencie powstania urazu np. złamania. Dlatego należałoby większą uwagę zwracać w stronę profilaktyki i przez całe życie dbać o obecność poszczególych składników odżywczych w naszej codziennej diecie. Stawy wcześniej dopominają się o uwagę, gdy zaczyna im brakować kolagenu. Po pewnym czasie fukcjonowania w warunkach niedoboru kolagenu stawy zaczynają niedomagać. Wraz ze spowodowanym brakiem kolagenu osłabieniem tkanek łącznych stawów zaczynają pojawiać się mikrourazy i mikropęknięcia tkanek. Stan taki jest sygnalizowany bólem cierpiących stawów i stopniowo skutkuje ograniczeniem zakresu pracy, czyli ruchomości stawu. W miejscach urazów pojawiają się oczywiście stany zapalne. W efekcie mobilność całego organizmu cierpni w zakresie zależnych o tego, które układy stawowe znajdują się w potrzebie. Zazwyczaj jest jednak tak, że niedobór kolagenu w organizmie odziaływuje kompleksowo na wszystkie tkanki stawowe. Prędzej czy później kolejne połączenia stawowe dadzą znać o nasilającym się problemie. Jest to uzaleźnione między innymi od indywidualnej budowy stawów i ich odporności na zużycie oraz funkcji, które pełnią. Niektórych używamy bardziej intensywnie i są poddawane większym obciążeniom, a inne mniej i w związku z tym są bardziej "oszczędzane". Jak więc widać skutki niedoboru kolagenu można zaobserwować w całym organizmie, w zależności od skali natężenia problemu.

Dlaczego brakuje kolagenu w organizmie?

Powodów niedoboru kolagenu może być kilka. Pierwszym z powodów, który jest nieunikniony dla każdego z nas, jest proces starzenia się organizmu. Wiek jest czynnikiem ściśle powiązanym ze zdolnością organizmu do produkcji i odtwarzania włókien kolagenowych. W miarę starzenia się organizm w coraz mniejszym stopniu jest w stanie odtworzyć tkanki. Aż do zupełnego zaprzestania jego produkcji. Szacuje się, że organizm młodego człowieka, w dobrym zdrowiu i dobrej kondycji, w wieku około 25 lat, produkuje około 3 kilogramów kolagenu w skali roku. Cała ta ilość jest przeznaczana na budowę nowej i odtworzenie już funkcjonującej tkanki łącznej we wszystkich narządach. Po pięćdziesiątym roku życia następuje gwałtowny spadek zdolności odtwarzania kolagenu przez organizm. Dziesięć lat później w dużej części organizmów ta zdolność zostaje wygaszona. To dlatego osoby osiągające ten wiek zaczynają doświadczać dolegliwości wynikających z niedoboru kolagenu. Powszechne w tej grupie wiekowej jest narzekanie na często pojawiające się bóle stawów.