Produkty zawierające kolagen

Kolagen jest rodzajem białka powszechnie występującym w tkankach ludzkich i zwierzęcych. By być bardziej precyzyjnym należy od razu sprostować, że nie jest to pojedyncze białko, ale właściwie rodzina białek o pewnych wspólnych cechach. Geneza nazwy kolagen prowadzi do greckich słów "kolla", co oznacza "klej" i "gennáo", co znaczy "rodzić". Słowa te nawiązują do zaobserwowanego w kuchni zjawiska  zachodzącego w trakcie gotowania mięsa, skór i kości - czyli tkanek będących naturalnym rezerwuarem kolagenu. W wyniku gotowania następuje rozkład kolagenu zawartego w w/w tkankach i powstaje lepka mieszanina zawierająca żelatynę. Można jej użyć jak kleju właśnie. Stąd wzięła się nazwa kolagen.

 

Aktywne filtry:

Okołó trzydzieści procent zawartośći wszystkich białek, które znajdziemy w naszych organizmach to naturalna substancja, którą nazywamy kolagenem. To właśnie kolagen odpowiada za proces spajania ze sobą komórek w tkantkę oraz za utrzymanie sprzężystości tej tkanki. Sprężystość i wytrzymałość tkanek łącznych na rozciąganie zawdzięczamy właśnie kolagenowi. Jest to bardzo istotny element budulcowy organizmu ludzkiego, który znajdziemy w tkankach skóry, ścięgien, naczyń krwionośnych, kości, włosów, paznokci oraz wielu innych narządów.