Oregano (lebiodka) znamy jako popularną przyprawę. Suszone, pokruszone liście oregano są częstym dodatkiem armoatyzującym do pizzy. W zielarstwie oregano cenione jest głównie ze względu na właściwości antyseptyczne olejków obecnych w liściach i łodygach ziela lebiodki. Oddziaływanie antyseptyczne wykazuje między innymi substancja zwana karwakrolem. Karwakrol w dużych ilościach znajdziemy w olejkach oregano pozyskanych z roślin lebiodki występujących w basenie Morza Śródziemnego.

Aktywne filtry:

Lebiodka pospolita (Oregano) jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem rodzaju Origanum. Główną substancją aktywną ziela lebiodki jest olejek eteryczny i w zależności od miejsca pochodzenia, czasu zbioru, czynników genetycznych ma różny skład chemiczny.

Olejek eteryczny zawiera kilkadziesiąt substancji aktywnych, z których kilka nadaje mu specyficzne właściwości i uznaje się je za główne. To powoduje, że istnieją różne odmiany chemotypowe olejku z dzikiego oregano w zależności od tego jaka jest główna substancja aktywna (karwakrol, sabinen, linalol, p-cymen, tymol etc.) o różnych parametrach fizykochemicznych a tym samym różnych właściwościach.

Główne składniki olejku z oregano to:

  • fenole (karwakrol, tymol)
  • seskwiterpeny
  • fenelowkasy (kwas kawowy i rozmarynowy)
  • trójterpeny (kwas ursolowy)
  • flawonoidy (apigenina, luteolina)
  • fitosterole
  • garbniki

Olejek oregano jest polecany:

Doustnie:

  •  w czasie przeziębień oraz grypy
  • w obniżonej odporności
  • podczas problemów z trawieniem, przeciwko pasożytom układu trawiennego

Zewnętrznie:

  • w grzybicy stóp i paznokci, kandydozy, bólów wywołanych przeziębieniem, bólów spowodowanych owrzodzeniami, półpaśca, egzemy, przeciwko łupieżowi i ropnemu trądzikowi, przeciwko swędzeniu skóry i wysypce.