Miód gatunkowy wielokwiatowy z polskich pasiek

Aktywne filtry:

-
 
Miód wielokwiatowy powstaje z roślin kwitnących w okresie lata, w miesiącach czerwiec i lipiec.
Nektar kwiatów roślin zbierany jest pracowicie przez pszczoły i znoszony do ula, przetwarzany następnie na miód według receptury liczącej miliony lat. Miody wielokwiatowe są dość zróżnicowane. W zależności od zróżniocowania gatunków kwiatów, na których żerują pszczoły, powstaje miód o różnych barwach i odcieniach oraz aromatach. Różny jest też czas krystalizacj, który zależy między innymi od zawartości glukozy w miodach. Czasem więc zobaczymy miód wielokwiatowy w postaci płynnej (patoka), a innym razem ze śladamy rozpoczynającej się od dna słoika krystalizacji lub nawet całkowicie skrystalizowane.

Miód wielokwiatowy na co?

Miód wielokwiatowy jest najpupularniejszym gatunkiem miodu. Stosowany bywa do przeróżnych celów. Wspaniale sprawdza się przy wypiekach. Jego "uniwersalny" aromat dobrze komponuje się zarówno przy wypieku pierników, jak i przeróżnych ciast. Często dodawany do ciepłych napojów np. do herbaty i kawy, jako zamiennik cukru. Dietetycy polecają miód wielokwiatowy do diety pomocnej przy obniżonej odporności organizmu oraz w czasie osłabień wywołanych jesienno-zimowymi infekcjami oraz profilaktycznie w stanach zmęczenia, wyczerpania organizmu. W tradycyjnych przekazach zielarskich bywał zalecany przy problemach układu krwionośnego. Spośród wszyskich miodów najczęściej sięgamy właśnie po miód wielokwiatowy oraz miód lipowy. Szczególnie chętnie przy przeziębieniach.