Miody gatunkowe rzepakowe z polskich pasiek

Aktywne filtry:

-

W stanie płynnym miód rzepakowy ma zabarwienie jasno-żółte z lekkim odcieniem zielonkawym. Krystalizuje bardzo szybko w ciągu kilku dni po odebraniu go pszczołom - tak jak wszystkie miody z roślin krzyżowych. Należy dodać, że miód rzepakowy krystalizuje również w plastrach, toteż powinno się go odwirowywać bezpośrednio po dojrzeniu, a jeżeli trwa pożytek umożliwić pszczołom zebranie miodu najświeższego lub nektaru. Powodem szybkiego krystalizowania miodu rzepakowego jest obecność w miodzie bardzo dużej ilości glukozy. Po skrystalizowaniu miód rzepakowy ma konsystencję smalcowatą i zabarwienie szaro - białe lub lekko żółtawe. Zapach zarówno patoki (miodu płynnego) jak i krupca skrystalizowanego trzymanych w szczelnie zamkniętym naczyniu, wyraźnie przypomina woń kwiatów rzepaku. Z czasem w wyniku ulatniania się olejków eterycznych woń ta nieco słabnie. Dodatek choć niewielkiej ilości miodu rzepakowego do miodów każdego rodzaju zmienia ich smak i jest wyczuwalny zapach rzepaku. Jest to często spotykany gatunek u naszych pszczelarzy, dzieki czemu cena tego miodu jest stosunkowo niska.

Miód rzepakowy na co?

Miód rzepakowy w porównaniu do innych gatunków miodu nie zawiera dużo soli mineralnych. Posiada za to unikalną kompozycję składników oraz olejków eterycznych, co nadaje temu miodowi wyjątkowych cech. Zalety miodu rzepakowego doceniają dietetycy. Miód rzepakowy polecany jest często do diety stosowanej przy schorzeniach układu pokarmowego, wątroby i nerek oraz schorzeniach układu krwionośnego. Gatunek ten charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy. Jako źródło łatwo przyswajalnej energii jest polecany osobom osłabionym, przemęczonym oraz narażonym na duży wysiłek. Ze względu na niższą kaloryczność niż cukier poleca się miód rzepakowy jako jego lepszy zamiennik. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że nic tak nie "stawia na nogi" jak dobra kawa z łyżką miodu rzepakowego.

Miód rzepakowy dla dzieci

Delikatny, aksamitny wręcz smak tego gatunku miodu sprawia, że jest zazwyczaj uwielbiany przez dzieci. Zaś jego konsystencja - gęsty krupiec - sprawia, że lubią go też rodzice przygotowujący kanapki z miodem dla swoich podopiecznych. Dzięki temu, że miód się "nie leje" stół i otoczenie po posiłku pozostaje czyste i nie klei się od miodu. :)

Miód pszczeli ulega nataralnej krystalizacji, co świadczy o jego wysokiej jakości. Miody rzepakowe krystalizują wyjątkowo szybko. Ponowne podgrzanie miodu do temperatury 42 stopni Celsjusza (nie wyższej) przywróci mu postać płynną i nie spowoduje utraty jego cennych właściwości. Po kilku dniach miód ponownie ulegnie krystalizacji.

Miód rzepakowy do herbaty i nie tylko

Przyjemny smak i właściwości sprawiają, że miód rzepakowy znajduje wiele zastosowań. Można tradycyjnie stosować miód tj. rozpuścić łyżkę miodu w 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody i odstawić na 10-12 godzin. Pić małymi łykami na czczo rano. Można stosować miód rzepakowy jako zamiennik cukru. Dodać 1-2 łyżeczek do herbaty lub kawy. Tak osłodzony napój oprócz wspaniałych walorów smakowych szybko doda energii przez wzgląd na dużą zawartość glukozy (szybko przyswajalnego cukru). Dla zastosowań przy wypiekach dobrze jest rozpuścić miód do postaci płynnej, tak jak opisaliśmy powyżej. Pozwoli to równomiernie rozprowadzić miód w cieście przygotowywanym do wypieku.

Przeciwwskazania do stosowania miódu rzepakowego w diecie

Osoby, których występuje nadwrażliwość i nietolerancja za strony przewodu pokarmowego lub alergia nie powinny stosować miodu rzepakowego. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest również cukrzyca. Diabetycy powinny postępować zgodnie z rygorem zaleconym przez lekarza prowadzącego.