Cukier brzozowy ksylitol

Ksylitol często stosowany jest w produktach spożywczych jako dodatek, ze względu na przeciwpróchnicze działanie oraz przyjemny słodki smak. Jest zalecany dla diabetyków, gdyż jest w organizmie metabolizowany przy bardzo niewielkim udziale insuliny. Ma dużo niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza (IG:100) czy też sacharoza (IG:70). Ksylitol jest też naturalnie wytwarzany w niewielkich ilościach przez organizm w trakcie procesu trawienia. Jego spożywanie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej. Może być również pmocny w stanach zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzjau Candida. Najpopularniejszy jest xylitol wytrzarzany z brzozy. Ceniony jest ksylitol z Finlandii i taki też jes dostępny w naszym sklepie zielarskim w opakowaniach 250 gram, 500 gram i w kilogramowych.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166