Acerola - wiśnia Barbadosu

Acerola (Malpighia glabra) znana też jako wiśnia Barbadosu lub wiśnia indian zachodnich występuje naturalnie w północnej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej oraz na terenach Meksyku i przy południowej granicy Stanów Zjednoczonych. Jest to wiecznozielony, rozłożysty krzew o wysokości 2 do 3 metrów. Produkuje jadalne, czewono zabarwione owoce, które wyglądem przypominają wiśnie. Owoc aceroli o średnicy od 1 do 3 cm ma soczysty miąższ, który skrywa pestkę i bardzo kwaśny smak zdradzający wysoką zawartość witaminy c w owocu.
W południowych częściach USA acerola jest używana jako krzew ozdobny. W okresie kwitnienia obsypuje się pięknymi różowo-czerwonymi kwiatami występującymi w wiązkach po kilka sztuk, co wybitnie podkreśla walory estetyczne tego i tak już pięknego krzewu. Dodatkowo roślina ta nadaje się do formowania jako bonsai.
Ale nie te cechy decydują o rzeczywistych powodach popularności tego owocu. To właściwości dietetyczne stoją u podstaw popularności aceroli, a właściwie wysoka zawartość kwasu l-askorbinowego - witamina C lewoskrętna - w owocach Malpighia glabra. Początkowo konsumpcja aceroli ograniczała się do terenów jej naturalnego występowania, jednak jej walory smakowe i odżywcze sprawiły, że zyskała szeroką popularność niemalże na całym świecie. W krajach Ameryki Południowej i środkowej konsumowana jest raczej w nieprzetworzonej, świeżej postaci lub w formie przetworów owocowych takich jak soki, musy i dżemy z acorolą. Względy logistyczne sprawiają, że na inne kontynenty wysyłany jest raczej sproszkowany owoc aceroli lub suchy ekstrakt z aceroli.
Eksperci do żywienia uważają acerolę za bogate źródło antyoksydantów. Ponad 200 substancji odżywczych zostało oznaczonych w surowcach pochodzących z tej rośliny.  W medycynie tradycyjnej indian amerykańskich wiśnia aceroli była używana jako środek pomocniczy w przypadku szeregu dolegliwości. Dziś również jest wymianiana jako surowiec, z którego może być pozyskiwana naturalna witamina c. Sproszkowana acerola spotykana jest w naszych sklepach w opakowaniach o gramaturze do 100 do 500 gram. Te największe cieszą się najlepszym stosunkiem ilości surowca do ceny. W półkilogramowych paczka znajdziemy ekstrakt z aceroli 4:1 szwajcarskiego producenta Vivanutria. Preparat ma swoje stałe miejsce na magazynie naszych sklepów. Zarówno sklep zielarski w Tychach oraz w sklep zielarsko-medyczny w Katowicach oferuje pełną gamę preparatów tego producenta. Polecić również możemy acerolę tabletkowaną, z dobrze przyswajalną witaminą C. Na plus takiego preparatu przemawia wygoda stosowania odmierzonej porcji tabletek. Poza tym - można ją zabrać w podróż, bo nie zajmuje wiele miejsca. Ze sproszkowanej aceroli sporządzimy natomiast zmaczne smoothie, do którego można również dodać inne owoce, według swoje gustu.


Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166