Alveo - składniki preparatu
Alveo jest płynnym preparatem występującym w dwóch smakach. W składzie alveo wyrónimy 26 ekstraktów ziół występujących w różnych stronach świata. Zioła te są stosowane zarówno samodzielnie, jak i w złożonych recepturach. Taką unikatową recepturę ma właśnie Alveo. Skład Alveo został opracowany na podstawie badań naukowych obejmujących odziaływanie każdego ze składników oraz interakcje jakie mogą między składnikami ziołowymi tego suplementu wystąpić. Każdy składnik został dobrany tak, aby pełnił określoną rolę. Poniżej przedstawiamy listę surowców, które znajdziemy w Alveo.
Aloes prawdziwy (Aloe vera), zawiera witaminy, kwasy organiczne, polisacharydy, enzymy roślinne, aminokwasy (20 z 22 aminokwasów), minerały, takie jak sód, potas wapń i mangan. Stanowi źródło przeciwutleniaczy, które pomagają wzmocnić system odpornościowy, wspomaga zachowanie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego;
Chrzęścica kędzierzawa (Chondrus crispus) - surowiec zielarski stosowany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, zawiera dużą zawartość protein; korzystnie wpływa na trawienie;
Cierniopląt guarany (Paullinia cupana) - jest to ziele zawierające związki oddziałujące tonizująco na mięśnie i układ nerwowy. Substancje zawarte w zielu wpływają również na poziom cholesterolu i krążenie krwi. Stosowany m.in. przy problemach trawieniowych, bólach menstruacyjnych.
Czeremcha amerykańska (Padus serotina) , stosowana przy problemach z występowaniem kamieni nerkowych. Substancje zawarte w korze czeremchy posiadają właściwości ściągające, napotne, rozgrzewające, poprawiające trawienie i uspokajające, antywirusowe oraz antybakteryjne. Czeremcha amerykańska jest zalecana w niestrawności na tle nerwicowym, przy problemach z układem oddechowym, zapaleniu żołądka i znużeniu oraz w okresie rekonwalescencji.
Drapacz lekarski (Cnicus benedictus L.) - zawiera szereg soli mineralnych, potas, magnez, sód, wapń, witaminy grupy B oraz glikozydy i flawonoidy. Stosowany przez zielarzy w bólach menstruacyjncy, problemach z cyklem miesiączkowym. Substancje obecne z zielu drapacza wpływają łagodząco na stres i depresję.
Drzewo cynamonowe (Cinnamonum spp) - składniki zawarte w surowcu z drzewa cynamonowego sprzyjają regulacji poziomu glukozy we krwi poprzez podwyższenie zdolności insuliny do metabolizowania cukru. Wpływają na poprawę apetytu, a niektóre z nich wykazują aktywności antybakteryjnie. Wyciągi z cynamonowca często bywają stosowane w mieszankach dla diabetyków razem z liściem morwy białej lub naowocnią fasoli.
Dzika róża (Rosa canina L.) - gatunek krzewu z rodziny różowatych. Owoc róży zawiera witaminę C, prowitaminę A, witaminy E, B1, B2 i K. Owoce mogą być stosowane w profilaktyce przeziębień i nieżytów przewodu pokarmowego.
Goryczka żółta (Gentiana lutea) - substancje obecne w materiale zielarskim z goryczki wpływaj korzystnie na funkcje procesów wątroby, pobudzają łaknienie, działają korzystnie na wydzielanie śliny i soku żołądkowego, wątrobowego, trzustkowego i jelitowego. Stosowana w mieszankach na poprawę apetytu przeciw-drobnoustrojowcy. Dobra również na zgagę.
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) - stosowaniy często w preparatach polecanych przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i dolegliwościach żołądkowych. Związki obecne w kardamonie wpływają pobudzająco na apetyt i regulują funkcje układu trawiennego. Może być pomocniczo stosowany przy problemach wątrobowych.
Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense) - w jej skład wchodzą grupy związków biologicznie czynnych zwanych izoflawonami. Surowce zielarskie zawierające duże ilości izoflawonoidów mogą być stosowane przy zwalczaniu infekcji oraz stanów zapalnych dróg oddechowych, nerek oraz układu pokarmowego.
Koper włoski (Foeniculum vulgare) - w tradycyjnej medycynie zielarskiem stosowany jako środek przeciwkaszlowy, doskonale sprawdzający się w dolegliwościach trawiennych takich jak: skurcze żołądka i jelit, uczucie pełności i gazy jelitowe. Substancje obecne w zielu kopru włoskiego wpływają wzmacniająco na funkcje układu trawiennego poprzez stymulację pracy układu pokarmowego. Mogą tez przyczyniać się złagodzenia uczucia bólu przy schorzeniach reumatycznych.
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) - związki obecne w zielu krwawnika wykazują właściwości przeciwzapalne, zwiększające krzepliwość krwi, łagodzące obrzęki w schorzeniach stawów. Używany tradycyjnie w przypadkach owżodzenia żołądka i dwunastnicy, w stanach zapalnych żołądka oraz jelit, żylakach odbytu, wzdęciach, nudnościach i uporczywych zaparciach, również w stanach bezsenności.
Lawenda lekarska (Lawandula officinalis) - zaobserwowano, że substanje obecne w zielu lawendy wpływają korzystnie na układ nerwowy, wykazują działanie pobudzające w przypadkach wyczerpania, a także działanie uspokajające w sytuacjach stresowych. Stosowana tradycyjne w stanach niepokoju, zaburzeniach samopoczucia, podczas nerwowych podrażnień żołądka, we wzdęciach i nerwowych dolegliwościach jelitowych.
Lucerna siewna (Medicago sativa) - spośród związków, które znajdziemy w lucernie wyróżniamy: witaminy A, B1, B6, B12, C, P, K1 i E, makroelementy – żelazo, magnez, mangan, sód, fosfor, potas i krzem oraz aminokwasy. Lucerna bywa stosowana w mieszankach mających za zadanie stymulację wydzialania kwasów żółciowych, co służy polepszeniu funkcji trawiennych organizmu.
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) - substancje obecne w surowcu z lukrecji wpływają korzystnie na układ hormonalny. Stosowana w dietach detoksyfikacyinych (oczyszczających) oraz przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz w mieszkankach mających wzmocnić czynności trawienne i metaboliczne.
Męczennica cielista (Passiflora incarnata) - cześć nadziemna tej rośliny jest wykorzystywana w mieszankach uspokajających, służących relaksacji, obniżających poziom stresu oraz na bezsenność. Ziele pomocniczo stosowane również w problemach z astmą oskrzelową.
Miłorząb dwuklapowy (Ginko biloba) - substancje obecne w miłorzębie wpływają na poprawę krążenia obwodowego i centralnego. Jest stosowany przy problemach alergicznych. Jest też powszechnie stosowany przy zaburzeniach pamięci i koncentracji.
Morszczyn pęcherzykowaty )Fucus vesiculosus) - ziele morszczynu zawiera duże ilości jodu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Wykorzystuje się go przy niwelowaniu problemu otyłości, nadwagi, w zaburzeniach trawienia, zwapnieniu tętnic, zapaleniach pęcherza moczowego. Przez zielarzy morszczyn traktowany jest również jako surowiec stosowany w kuracjach oczyszczających.
Pieprzowiec owocowy (Capsicum frutescens) - zawiera witaminy C i E oraz karotenoidy. Zalecany przy niestrawności i utracie łaknienia. Stosowany przy reumatyzmie oraz zapaleniach stawów. Substancje obecne w surowcu wpływają korzystnie na układ krążenia.
Rdest wielokwiatowy (Polygonum multiflorum) - stosowany bywa jako środek tonizujący, wykazuje też korzystne działanie na czynności wątroby i nerek. Badania osób, którym podawano wyciągi z rdestu wykazały znaczące zwiększenie dysmutazy ponad-tlenkowej, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem.
Sadziec przerośnięty (Eupatorium perfoliatum) - zalecany przez zielarzy w łagodnych zakażeniach bakteryjnych i wirusowych. Badania wykazują działanie immunostymulujące związków obecnych w surowcu z tej rośliny. Stosowany w mieszankach pobudzających łaknienie i trawienie.
Skrzyp zimowy (Equisetum hiemale) - w jego skład wchodzą liczne związki mineralne, takie jak wapń i krzem. Surowiec zielarski stosowany jako źródło krzemionki w kuracjach na włosy, skórę paznokcie.
Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) - związki obecne w zielu tymianku wykazują działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Tymiankowe właściwości przeciwskurczowe oraz wykrztuśne wykorzystywane są w fitoterapii schorzeń układu oddechowego. Znany jako naturalny środek dezynfekcyjny.
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) - stosowana często w preparatach mających poprawić funkcjonowanie pamięci i poziom koncentracji. Stosowana w zaburzeniach snu. Substancje obecne w zielu wąkroty działają tonizująco na cały organizm.
Żeń-szeń koreański (Panax quinquefolis) - w tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany jako środek tonizujący i stymulujący, pomagający organizmowi odzyskać siły w stanach chronicznego zmęczenia. Związki obecne w korzeniu żeń-szenia wywierają korzystny wpływ na centralny układ nerwowy, na kondycję fizyczną, działanie układu sercowo-naczyniowego, działanie hormonalne. Stosuje się go w preparatach mających działać tonizująco na organizm, dla wzmocnienia i pobudzenia przy stanach osłabienia, spadku sprawności i koncentracji oraz w rekonwalescencji.
Żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticocus) - gatunek pokrewny żeń-szenia koreańskiego. Tradycyjnie stosowany jako środek przeciwstresowy oraz ogólnie wzmacniający. Korzeń tej rośliny używany bywa jako surowiec w preparatach stymulujących, mających usuwać zmęczenie i wyczerpanie, a także poprawić samopoczucie. W medycynie tradycyjnej zalecany jako surowiec wzmacniający funkcje układu sercowo-naczyniowego oraz regulujący ciśnienie krwi.