Owoce camu camu

gru 09 2020

Owoc camu camu pochodzi, podobnie jak acerola, z terenów lasów deszczowych Ameryki Południowej. Rdzenne plemiona amazońskie od pokoleń zbierają jagody camu camu, suszą je i wykorzystują jako surowiec medyczny pomocny przy różnych dolegliwościach. Tradycyjne wykorzystanie owoców camu camu w medycynie ludów południowoamerykańskich zwróciło uwagę współczesnych nam badaczy na ten ciekawy owoc. Podobnie jak owoc aceroli wyróżnia się spośród innych owoców dużą zawartością witaminy C. Wiele zespołów badawczych z całego świata badając ten owoc określało zawartość witaminy C w owocach i uzyskiwali duże choć różne wyniki. Różnice we wnioskach spowodowane mogły być różnym pochodzeniem surowca, różną porą zbioru oraz innym czynnikami. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, czyli dość wiarygodne źródło, podaje dane wedle których w 100 g sproszkowanych jagód camu camu znajduje się 4800 mg witaminy C.* Witamina C pełni istotną rolę w uszczelnianiu i wzmacnianiu naczyń krwionośnych, co może zapobiegać nadmiernemu tworzeniu się sińców czy podatności tkanek na skaleczenia skutkujące krwotokami np. w jamie gębowej - krwawienie dziąseł. Obecność witaminy C w diecie ma również wpływ na ograniczanie zmian miażdżycowych - witamina C wpływa na utlenianie się "złego" cholesterolu LDL. Kwas askorbinowy odgrywa też ważną rolę w procesie regulacji ciśnienia tętniczego. Obecność owoców takich jak jagody camu camu w diecie wydaje się więc jak najbardziej uzasadniona. W surowcu z owoców camu camu stwierdzono też wysoką zawartość karetonoidów. Wykształcana z beta-karotenu (jednego z karetonoidów obecnych w camu camu) witamina A jest jednym ze składników barwnika wzrokowego, który jest obecny w siatkówce oka. Pełni funkcję ułatwiającą działanie narządu wzroku w warunkach małej ilości światła np. w nocy. Niedobór karetonoidów w diecie może być jedną z przyczyn powstawania zwyrodnienia plamki żółtej oka skutkującego dysfunkcją narządu wzrokowego i problemami z widzeniem.
Jagody camu camu są bardzo delikatnymi owocami i nie można ich długo przechowywać bądź transportować do rejonów bardzo oddalonych o miejsca ich występowania. Dlatego dla celów handlowych przetwarza się je na soki lub suszy i proszkuje. Takie sproszkowane jagody camu camu bywają obecne w naszych rodzimych sklepach zielarskich, choć przyznać trzeba, że jest to produkt rzadki. W takiej postaci jagody camu camu można z powodzeniem stosować jako wspaniały dodatek do jogurtów, musli, płatków śniadaniowych lub do szejków. Mają w kuchni taki rarytas łatwo będzie można przyrządzić zdrowe i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Walory smakowe oraz bogactwo mikroelementów zawartych w miąższu owocowym sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po ten egzotyczny delikates.

* Influence of shell material on vitamin C content, total phenolic compounds, sorption isotherms and particle size of spray-dried camu-camu juice, "Fruits, The International Journal of Tropical and Subtropical Horticulture" 2013,

gru  09