- Sklep
- Zdrowa żywność
- Syrop Neera 1 Litr Madal Bal klonowo palmowy
Syrop Neera 1 Litr Madal Bal klonowo palmowy
Syrop z drzew do przeprowadzenia kuracji Neera. W składzie syrop klonowy i syropy z czterech gatunków drzew palmowych.
Cena za szt.
Opis produktu
Syrop Neera Madal Bal - 1 litr
Syrop z drzew do kuracji Neera jest mieszaniną syropów palmowego i kanadyjskiego syropu klonowego wykonaną w oparciu o autorską recepturę Madal Bal, ktora powstałą prawie czterdzieśći lat temu w Szwajcarii. Suropce do receptury są importowane z Kadany i krajów Azji Południowej.
Składniki: syrop palmowy (Indonezja, Sri Lanka), syrop klonowy (Kanada).
Syrop Neera nie zawiera konserwantów. Pasteryzowany. Produkt Madal Bal jest wytwarzany bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące w składnikach sukry. Po otwarciu syrop należy przechowywać w lodówce w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Wartość odżywcza na 100g:
kalorie - 280kcal (1172kJ),
tłuszcz - 0,4g
węglowodany - 67g
(w tym cukry* - 58,5g)
białko - 0,5g
sól - 0,37g
sód - 0,15g
* zawiera tylko naturalnie występujące cukry
Zawartość netto: 1000ml (1 litr)
Producent:
Puris AG, Szwajcaria
Podmiot odpowiedzialny:
Madal Bal Sp. z o.o., ul. św. Jacka 26D/2, 84-200 Wejherowo
*** koniec opisu produktu ***
O tym jak wytwarza się syrop Neera
Syrop z Drzew Madal Bal, zwany popularnie syropem Neera lub syropem Madal Bal, został opracowany w Szwajcarii na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Z połączenia syropu pochodzącego z czystego kanadyjskiego klonu z syropami palmowymi pochodzącymi z południowo-wschodniej Azji powstała ciekawa mieszanka, na bazie której skomponowano kurację Neera. Jak mówi założyciel firmy Madal Bal, Pan Beyer, prace nad ostatecznym składem syropu Neera trwały kilka lat i wymagały wielu testów. Dzięki temu opracowano idealne proporcje mieszaniny, która spełnia wymagania Kuracji Neera.
Co to jest kuracja Neera
Kuracja Neera jest rodzajem diety oczyszczającej. Z grubsza polega za częściowym zastąpieniu pokarmów stałych pokarmem opartym na napoju sporządzanym z wykorzystaniem syropu Neera. Aby jakość syropu neera była jak najwyższa główny surowiec, czyli syrop klonowy wytwarza się w Kanadzie. Nie przypadkowo liść klonu jest symbolem Kanady. To z tego kraju pochodzi najlepszy gatunkowo syrop klonowy.
Syrop klonowy - wiodący składnik syropu Neera
Do produkcji syropu Neera wykorzystuje tylko najczystszy kanadyjski sok klonowy, zbierany ze specjalnie wyselekcjonowanych drzew, rosnących w naturalnym, wolnym od skażenia środowisku. Jego produkcja jest niezwykle staranna i dość żmudna. Drzewa klonowe muszą osiągnąć wiek około 40 lat, zanim można z nich ściągać sok. Klon cukrowy „Ptasie oko”, jeden z 75 gatunków klonów występujących w Ameryce Północnej, produkuje sok tylko przez 4 do 6 tygodni, w marcu i kwietniu. W tym czasie lasy pokryte są często ponad metrową warstwą śniegu, dlatego właśnie ściąganie soku jest wyjątkowo trudnym zajęciem i przez to surowiec nie jest tani.
Każdego ranka opróżnia się wiadra zawieszone na drzewach i przewozi sok do pomieszczenia, gdzie płyn jest ogrzewany na drewnianym palenisku, dopóki nie osiągnie konsystencji syropu. Sok musi zostać skoncentrowany, aby nie uległ zepsuciu. Potrzeba 40-50 litrów słodkiego soku z klonu do otrzymania 1 litra syropu klonowego. Jest to równe ilości soku, jaką jeden klon produkuje w ciągu roku. Syrop z Drzew Madal Bal zawiera tylko czysty, ciemny syrop klonowy klasy „C” - klasy najbogatszej w minerały.
Syrop palmowy - drugi składnik syropu Neera
Produkcja syropu palmowego jest równie staranna. Polega ona na codziennym przycinaniu kwitnących łodyg. Ta delikatna i mozolna praca skutecznie koncentruje najbardziej potężną siłę życia tej rośliny, czyli sok, który w przeciwnym razie odżywiłby owoce drzewa (w przypadku palm kokosowych – kokosy). Sok ten jest następnie ogrzewany nad ogniem, co delikatnie koncentruje go w syrop, w celu uniknięcia fermentacji.
Syrop z Drzew Madal Bal używa soku z kilku gatunków palm południowo – wschodniej Azji, włączając palmę kokosową, palmy Arenga i Kitul z lasów tropikalnych, palmę Nipah z terenów podmokłych i palmę Palmyra z północnej Sri Lanki. Madal Bal używa tylko syropu pochodzącego z małych, rodzinnych gospodarstw, które stosują techniki produkcji wprowadzone i kontrolowane przez szwajcarskich specjalistów. Ta intensywna forma produkcji jest z pewnością bardziej kosztowna niż metody plantacyjne, ale zapewnia ekologiczny sposób pozyskiwania syropu najwyższej jakości, jednocześnie wspomagając rozwój lokalnych społeczności i małych rodzinnych przedsiębiorstw.
Opinie
Syrop pyszny. Sklep OK. Po 48 godzinach przesyłka u mnie w paczkomacie.
Dziękuję za szybką przesyłkę i za dodany w gratisie pieprz cayenne. Syrop od lat równie smaczny i skuteczny. Pozdrawiam!
Powiązane produkty
Herbata Zioła mnicha na odchudzanie Big Active 20 saszetek
Sok z zurawiny 100% bez konserwantow 490ml
Sok z aloesu z miąższem 1 litr - sklep zielarski
Ostropest mielony 200g MyVita doypack
Olej słonecznikowy zimnotłoczony, nierafinowany - 500ml - Vitacorn
Olej z pestek dyni zimnotłoczony 250 ml - Oleofarm
Olej sezamowy zimnotłoczony - 250ml - Oleofarm
Diabelski pazur 100g Natvita mielony Harpagophytum hakorośl
Quinoa komosa ryżowa 250g Intenson
Cordyceps mielony 500g NatVita Cordyceps sinensis
Strona naszego sklepu zielarskiego używa cookies. Korzystając ze strony zielarni wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki. Aby uzyskać więcej informacji na temat celu używania cookies i możliwości zmiany ustawień dotyczących cookies kliknij tutaj:
Polityka prywatności