Właściwości miodu manuka

Źródło właściwości miodu manuka

Miód Manuka wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru krzewu Manuka (Leptospermum scoparium). Gatunek ten występujące tylko w Nowej Zelandi - jednym z najczystszych miejsc na świecie, o ekosystemie nieskażonym przez cywilizację.

Właściwości każdego miodu są pochodną właściwości substancji wydzielanej przez  rośliny, których nektarem żywią się produkujące go pszczoły. Nektar z kwiatów krzewu Manuka zawiera substancje, które w procesie przetwarzania przez pszczoły na miód i późniejszego dojrzewania, zmieniają się w methylglyoxal - czynnik odpowiedzialny za właściwą aktywność miodu manuka.

Badania nad miodem manuka

Methylglyoxal został przebadany naukowo. Ustalono, że jest to główny aktywny składnik miodu Manuka. Najnowsze badania nad właściwościami i składem miodu Manuka przeprowadził zespół prof. Thomas Henle z Politechniki w Dreźnie. W wyniku badań odkryto, że wyłącznie methylglyoxal, który występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka, jest odpowiedzialny za trwałą (nie wynikającą z zawartości nadtlenku wodoru) dobroczynną aktywność miodu. Dowiedziono, że wysokie stężenie methylogyoxalu jest czynnikiem decydującym o skuteczności zastosowań miodu manuka. Methylogyoxal nie występuje w każdym nektarze z krzewu Manuka. Jego ilość może się wahać w zależności od partii czy zbioru. Manuka Health poddaje każdą partię miodu szczegółowym badaniom, które dają pełną gwarancję odpowiedniej zawartości methylglyoxalu w kilogramie miodu. Wielkość ta jest oznaczana parametrem MGO. I tak najsilniejsze miody manuka będą miały parametr MGO 400+ , co odpowiada ilości 400 mg metyloglyoxalu na kilogram miodu manuka i MGO 550+ (odpowiednio 550 mg metyloglyoxalu na kilogram miodu manuka). Ten ostatni jest najsilniejszym miodem manuka MGO550+ dostępnym w sklepach i aptekach.

Miód manuka - wysoka jakość

Nowozelandzkie Miody Manuka MGO™ zanim trafią do Państwa domu są poddawane wielokrotnym i wielowymiarowym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Proces produkcji i przetwarzania zorganizowany jest w taki sposób, aby na żadnym jego etapie temperatura miodu nie przekroczyła temperatury panującej w ulu. Miody są w 100% naturalne, pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków. W takiej samej postaci, jak w momencie wyjęcia z ula. 

Chcesz zapytać o produkt? Zadzwoń!

tel. 513-088-166